..

 

Відбулось засідання Комітету ВРУ з питань соціальної політики та праці

9 вер. 2010

8 вересня відбулось засідання Комітету ВРУ з питань соціальної політики та праці, на який запрошено представника від Спільного представницького органу сторони роботодавців на національному рівні.

На засіданні була розглянути низка законопроектів. Серед інших, розглядався законопроект про внесення змін до Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» (щодо податкового стимулювання збільшення кількості робочих місць). Законопроектом пропонується доповнити статтю 21 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» новим пунктом 21.6, який передбачає звільнення від оподаткування частини прибутку підприємств, спрямованої на створення нових робочих місць, за умови, що приріст робочих місць складатиме більше 0,5 відсотків від середньоспискової чисельності працівників, платників податку, за попередній звітний (податковий) період, але не менше 100 нових робочих місць щомісячно.

 Представником від роботодавців було звернуто увагу на те, що з прийняттям законопроекту в такій редакції, скористатися його нормами малому та середньому бізнесу буде неможливо, а кількість великих підприємств в Україні, які матимуть змогу скористатись такою пільгою обмежена, адже й для них створення 100 нових робочих місць щомісяця є проблематично.

Комітетом рекомендовано ВР прийняти його за основу, рекомендувати автору доопрацювати у другому читанні з урахуванням висловлених зауважень.

Також було розглянуто законопроект “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо забезпечення соціальних гарантій працівників гірничих підприємств)”, яким пропонується змінити умови забезпечення вугіллям на побутові потреби колишніх працівників гірничих підприємств, що ліквідуються або консервуються, та інших категорій громадян, визначених у статті 48 Гірничого Закону України. Зокрема передбачається, що як після ліквідації або консервації цих підприємств, так і під час їх ліквідації або консервації таке забезпечення здійснюватиметься правонаступником. СПО роботодавців запропоновано повернутися до розгляду цього законопроектупісля відносної стабілізації економіки України.

Також Комітетом було затверджено План роботи Комітету сьомої сесії з вересня 2010 року по січень 2011 року. Відповідно до Плану роботи були надані пропозиції щодо строків розгляду Верховною Радою України відповідних проектів законів. Так, проект Трудового кодексу України пропонується розглянути в жовтні, про соціальний діалог в Україні – в грудні, про організації роботодавців – у вересні, про національну систему кваліфікацій – в листопаді, законопроекти, що запроваджують загальнообов'язкове державне соціальне медичне страхування – в листопаді.