..

 

Інтерв’ю Олексія Мірошниченка газеті “Аргументи і факти”

10 груд. 2012

Пенсії по пільгах

За останні два роки український бізнес заборгував близько 4 млрд грн Пенсійному фонду по виплатах пенсій тим, хто працював у шкідливих умовах. Хто винен і що робити – в інтерв’ю «АіФ» розповів Олексій Мірошниченко, заступник голови Ради Федерації роботодавців України, Виконавчий Віце-президент Конфедерації роботодавців України.

Криза старшого віку

- Олексій Валентинович, в чому полягають пенсійні вигоди для людей, що пропрацювали у шкідливому та небезпечному середовищі?

- Станом на кінець 2011 р. в Україні було 1485 млн пільговиків за так званими списками № 1 і № 2. Людина за цими списками повинна мати стаж не менше двадцяти років, з яких половина – на шкідливій або небезпечній роботі. Вона отримує підвищену зарплату, додаткову відпустку, харчування, засоби захисту та інше. Але головна пільга – працівник може піти на пенсію на п’ять або десять років раніше встановленого законом строку.

- На кого ж лягає навантаження по виплатах «дострокових» пенсій?

- До 2003 р. Пенсійний фонд не утримував з підприємств гроші, які виплачувалися за достроковий вихід на пенсію. Але в 2003-му роботодавців на законодавчому рівні зобов’язали компенсувати виплати Фонду за списками № 1 і № 2. Це було пов’язано з дефіцитом бюджету Пенсійного фонду. Поступово, до 2010 р., рівень компенсацій довели до 100%. Таким він залишається і по сьогоднішній день.

Таким чином, з бізнесу фонд додатково утримує близько 3 млрд грн щорічно. Якщо, приміром, чоловік, який пропрацював у шкідливих умовах, йде на пенсію в 50 років, то решта десять років до офіційного виходу на пенсію йому оплачують фактично за рахунок його колишнього роботодавця. А збільшення пенсійного віку для жінок ставить роботодавців ще в більш жорсткі рамки.

Ситуація з компенсаціями не була б такою чутливою для бізнесу, коли не сплачувався би податок на прибуток, поверталося вчасно ПДВ, були доступні фінансові ресурси. Питання загострилося за останні рік-півтора. З відсутністю обігових коштів, з одного боку, а з іншого – постійним зростанням мінімальної заробітної плати.

Перевірка на шкідливість

- Ви говорите про складні взаємовідносини між бізнесом та Пенсійним фондом. Але хіба це має хвилювати звичайних людей? Головне, щоб пенсію платили вчасно і в повному обсязі.

- Хочу підкреслити головне. Це не стосується звичайних людей. Пенсійний фонд як виплачував пенсії, так і виплачує, і люди отримують їх у строк. Але при цьому за останні два роки українські підприємства заборгували фонду компенсацій за списками № 1 і № 2 приблизно на 4 млрд грн. І тут Фонд змушений вживати заходів, які в підсумку можуть позначитися на звичайних працівниках.

Наведу конкретний приклад. Ситуація, яка склалася на заводі «Ковельсільмаш» (випускає техніку для обробки грунту, причепи, машини для збирання сіна. -Ред.). Раніше на ньому працювало 6,5 тис. осіб, з них понад 2 тис. – за списком № 2. Потім була приватизація, реструктуризація, оптимізація.

В даний момент на підприємстві зайняті 450 чоловік, а від керівництва вимагають компенсувати кошти, які Пенсійний фонд продовжує виплачувати тим 2 тис. пільговикам. Але у «Ковельсільмашу» з його невеликим колективом та обсягами виробництва фонд зарплати менше, ніж та сума, яку вимагають.

Пенсійний фонд змушений подавати позови та вести підприємство до банкрутства. 450 людей можуть залишитися без роботи. І таких випадків досить багато в Україні, в легкій промисловості, в машинобудуванні. Подача позовів з боку Пенсійного фонду загрожує зупинкою підприємств, зростанням безробіття, скороченням людей, збільшенням заборгованості по зарплаті.

- Який ви бачите вихід із цього замкнутого кола?

- 1485 млн чоловік, що пішли на «дострокову пенсію», – це велика армія. У нас прийнято розподіляти пільги за професіями і посадами. У Федерації роботодавців впевнені, що потрібно повернутися до принципу, коли пільги матиме конкретна людина на конкретному робочому місці – після проведення атестації його робочого місця. Її головна мета – експертно з’ясувати, наскільки шкідливе те або інше робоче місце. Людина, яка на ньому працює, повинна мати всі пільги, надбавки та право на достроковий вихід на пенсію.

З одного боку, атестація дозволяє провести свого роду інвентаризацію, з іншого – буде мотивувати роботодавця вкладати в охорону праці та техніку безпеки, щоб у майбутньому менше доплачувати в Пенсійний фонд.

У нас також є ідея спільно з Міністерством соцполітики змінити принцип взаємовідносин роботодавця і Пенсійного фонду. Якщо за результатами атестації робоче місце дійсно визнано шкідливим, то за конкретну людину, яка на ньому працює, збільшується ставка єдиного соціального внеску – від 6 до 8%.

При цьому підприємство назавжди звільняється від необхідності платити компенсацію в Фонд. І ми дуже швидко знімемо цю проблему, а також мотивуємо підприємства вкладати кошти в модернізацію. Такий законопроект опрацьований і, думаю, буде винесений на розгляд нового складу Верховної Ради.

Хто може мати пільги

В урядовий перелік шкідливих і небезпечних професій входить близько 4000 найменувань. Він закріплений у постанові Кабміну № 36 від 16.01.2003 р. Зокрема, право на дострокову пенсію мають представники таких професій та посад: керівники шахт, головні електрики, інженери, механіки, геологи, геофізики на гірничодобувних підприємствах, електрозварники, машиністи кранів металургійного виробництва, газівники коксових печей, оцинкувальники, прокатники, ковалі-штампувальники. Більше шкідливих професій в гірничодобувній, металургійній і хімічній промисловості (коксохімічне виробництво).

Дмитро ПЛАТОНОВ (за матеріалами інтерв’ю заступника Голови Ради ФРУ Олексія Мірошниченка газеті “Аргументи і факти”)