..

 

Всі 70 контролюючих органів будуть передавати інформацію про перевірки підприємств до Федерації роботодавців України

19 лист. 2013

ДОНЕЦЬК, 19 листопада 2013 року. Всі 70 контролюючих органів будуть передавати інформацію про перевірки підприємств до апарату Федерації роботодавців України. Як заявив Голова Федерації роботодавців України Дмитро Фірташ під час зустрічі з власниками та керівниками підприємств Донецької області, відповідне доручення дав Прем'єр-міністр України.

Згідно з дорученням, органи держконтролю раз на шість місяців зобов'язані передавати до ФРУ дані про кількість проведених планових та позапланових перевірок, суми накладених фінансових санкцій, кількість притягнутих до відповідальності підприємців і підприємств, робота яких була призупинена або зупинена. 

«Існуюча система контролю за діяльністю підприємств є проблемою і для бізнесу, і для держави», – сказав Дмитро Фірташ. Він зазначив, що в 2012 році контролюючі органи зупинили роботу 155 тисяч підприємств. «Тільки видимий збиток від простою склав близько 27 мільярдів гривень», – зазначив Голова Федерації роботодавців України. Він додав, що середній розмір штрафу за підсумками однієї інспекції становить близько 500 гривень, а вартість проведення однієї перевірки перевищує 11,5 тисяч гривень.

«Не потрібна така кількість контролерів. І проблема не тільки в кількості перевірок, а і в платних послугах, які бізнес в обов'язковому порядку повинен купити у держпідприємств тільки тому, що комусь це потрібно. Федерація роботодавців проаналізувала роботу 19 органів виконавчої влади. При них є 685 держпідприємств, яким бізнес зобов'язаний заплатити за якісь послуги. Вартість деяких з них досягає 150 тисяч гривень», – сказав Дмитро Фірташ.

Голова ФРУ зазначив , що для оцінки масштабів впливу контролюючих органів на діяльність бізнесу ФРУ створює свою систему моніторингу. Результати роботи будуть оприлюднені та передані уряду України. 

«Перевірки та платні послуги  –  це колосальні проблеми, які зв'язують бізнес по руках і ногах. Ми повинні змінити цю ситуацію – скоротити кількість перевіряючих органів і зробити їх роботу зрозумілою і прозорою. Це буде реальний внесок у поліпшення інвестиційного клімату в Україні», – сказав Голова ФРУ.

У квітні 2013 року ФРУ представила Реєстр контролюючих органів, до якого було внесено 70 держструктур. Протягом 2012 року вони здійснили близько 2,1 млн. перевірок як малих, так і великих підприємств, причому більше 40% перевірок були позаплановими. Середній розмір штрафу за підсумками інспекцій склав 479 гривень, а витрати держави на проведення однієї перевірки досягають 11,6 тис. гривень. 

44 з 70 контролюючих органів мають право обмежити або зупинити роботу підприємств. У 2012 році була призупинена робота 154,6 тисяч підприємств. Згідно з оцінками ФРУ, середня тривалість простою підприємств становить 45 робочих днів. Обсяг недоотриманої виручки усіма зупиненими підприємствами за один день простою складає 600 млн. – 1 млрд. гривень. За весь 2012 рік розмір шкоди для підприємств ФРУ оцінює, щонайменше, в 27 млрд. гривень.

Реєстр представлений у вільному доступі на сайті http://fru.org.ua/Projects_and_Initiatives/projects/National%20control/Pages/default.aspx