..

 

ФРУ готова брати участь у розробці та фінансуванні програми відновлення Донбасу – Дмитро Фірташ

14 лип. 2014

Федерація роботодавців України готова брати участь у розробці та фінансуванні програми відновлення Донбасу. Про це заявив Голова Федерації роботодавців України Дмитро Фірташ в інтерв'ю телеканалу «Інтер».

«Федерація роботодавців готова брати участь, ми готові давати гроші. Мало того, ми не просто готові давати гроші, ми готові брати участь у розробці самої програми відновлення Донбасу », — сказав Голова Федерації роботодавців України, яка об'єднує 8500 підприємств, що створюють 70% ВВП України. Дмитро Фірташ зазначив, що ФРУ аналізує поточний стан економіки та інфраструктури Донецької і Луганської областей і запропонує своє бачення плану відновлення регіону Прем'єр-міністру та Президенту України. Голова Федерації роботодавців України зазначив, що в нинішніх умовах державі необхідна підтримка українського бізнесу.

«Не залучаючи сьогодні бізнес, не залучаючи Федерацію роботодавців, не залучаючи великих роботодавців, я не впевнений, що держава може з цим впоратися, вона повинна на когось спиратися», – підкреслив Дмитро Фірташ. Він пояснив, що держава повинна визначити, які об'єкти будуть відновлюватися за рахунок коштів держбюджету, а які – за рахунок бізнесу. «Ми повинні разом, як один оркестр під керівництвом одного диригента, чітко зробити всю цю роботу», – підкреслив Дмитро Фірташ. Разом з тим він зазначив, що сума необхідних коштів для відновлення регіону сьогодні не відома, оскільки немає загального розуміння про обсяги збитків.

Говорячи про першочергові завдання в Донецькій і Луганській областях, Дмитро Фірташ назвав відновлення житлового фонду та комунальної інфраструктури. «Перше завдання – це відновити житло, дати людям теплу воду, холодну воду, дати газ, відновити те, що знищили – інфраструктуру, школи, садки, щоб все почало працювати, щоб люди розуміли, що вони живуть, у них все гаразд», – сказав Дмитро Фірташ.

Голова ФРУ додав, що друге завдання – дати зрозуміти людям, які виїхали з Донбасу, що можна повернутися додому. «Вони поїхали, і не по своїй волі, зауважте. У них виходу не було, вони вирішили, що треба йти. І їх тут звинувачувати не можна, але ми повинні їх повернути, це ж українці. Для нас сама територія – це не просто територія, це люди, які на ній живуть. І це дуже важливо, щоб вони всі були на місці, в країні», – зазначив Голова ФРУ.

Паралельно з цим необхідно відновити роботу підприємств і відновити інфраструктуру регіону. «Підірвали мости, розбиті дороги. Запустити підприємства ми можемо, а продукцію вивезти – не можемо. Тобто – це ключова проблема», – пояснив Дмитро Фірташ.

Крім того, за словами Дмитра Фірташа, ФРУ веде переговори з іншими державами про надання держгарантій іноземним інвесторам, які планують вкласти кошти в Україну.

Також Голова ФРУ заявив про створення фонду розміром 500 мільйонів євро для підтримки малого та середнього бізнесу в Україні. Серед потенційних інвесторів такого фонду — Європейський банк реконструкції та розвитку, уряди європейських країн, великі іноземні та українські компанії. «Головне завдання — це створити нові робочі місця», —підкреслив Дмитро Фірташ.

«Я впевнений, що в України велике майбутнє, я в це щиро вірю. Я вважаю, що ми цей час гідно переживемо, і на цьому досвіді багато країн буде дивитися, як ми достатньо успішно вийшли з цієї непростої ситуації», — резюмував Голова ФРУ Дмитро Фірташ.