..

 

ФРУ не підтримує запропоновану урядом податкову реформу

15 груд. 2014

КИЇВ, 15 грудня 2014 року. Федерація роботодавців України не підтримує запропоновану Кабінетом Міністрів податкову реформу. Свою позицію ФРУ висловила у зверненнях до Прем'єр-міністра, Голови Верховної Ради, міністра фінансів, а також Голови профільного парламентського комітету. В ФРУ наголошують на тому, що податкова реформа в такому вигляді значно погіршить умови ведення бізнесу в України та спровокує ще більш глибоку економічну кризу.

Критиці з боку ФРУ піддався, зокрема, намір Кабміну впровадити оподаткування об'єктів комерційної, нежитлової нерухомості на рівні до 2% розміру мінімальної заробітної плати за 1 кв. м на рік. Реалізація зазначених намірів, як зазначають в ФРУ, суттєво збільшить податковий тягар на бізнес. Якщо буде реалізована ця податкова ініціатива, фактично, не будуть мати сенсу зміни до порядку адміністрування податку на прибуток підприємств, адже у переважної більшості платників податків прибутку взагалі не буде. Крім того, запропонований граничний розмір податку не має жодного економічного обґрунтування.

Викликає обурення у бізнесу і наміри влади суттєво та необґрунтовано розширити повноваження контролюючих органів, що тільки сприятиме суттєвому підвищенню корупційних ризиків у роботі перевіряльників. 

Крім того, ФРУ вважає неприпустимим у черговий раз ще більше підвищувати ставки акцизного податку практично на всі підакцизні товари. На думку роботодавців, додатковий акцизний податок з роздрібної торгівлі підакцизними товарами, який за своєю сутністю є податком з продаж, сприятиме тінізації зазначених ринків та не принесе зиску бюджету. А намір включити в базу оподаткування цим податком ПДВ взагалі суперечить принципам оподаткування.

Федерація роботодавців України також виступає проти введення прогресивної шкали оподаткування доходів фізичних осіб, у тому числі пасивних. В ФРУ наголошують, що це значно ускладнить адміністрування ПДФО та призведе до його суттєвого удорожчання. Незадоволені роботодавці і ідеєю продовження на рік терміну застосування необґрунтовано підвищених ставок плати за користування надрами для видобутку газу, що суперечить рекомендаціям МВФ та є взагалі незрозумілим в умовах дефіциту газу в Україні.

Федерація роботодавців України звернулася до спікера українського парламенту Володимира Гройсмана з проханням після офіційного отримання Радою від Уряду законопроекту "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України (щодо податкової реформи)" залучити до його доопрацювання об'єднання бізнесу.