..

 

Проблема державних закупівель виходить за рамки лише системи електронних торгів і майданчиків

25 груд. 2014

Уряд нарешті наважився на впровадження системи електронних закупівель, а ще навесні з ініціативи Кабінету Міністрів ця норма була виключена із законодавства. Електронні торги можуть почати працювати вже з 1 липня, і переможцем в них стане учасник, що запропонував найменшу ціну. Під такий режим торгів потраплять закупівлі товарів, робіт і послуг в обсязі до 2 млн грн. За оцінками Мінекономрозвитку, це допоможе заощадити до 20% бюджетних грошей.

22 грудня Кабінет міністрів, як і обіцяв, вніс на розгляд парламенту пакет законопроектів, що передбачають зміни в різні сфери держрегулювання. Зокрема, вдруге протягом року уряд пропонує реформувати систему держзакупівель шляхом впровадження нової процедури електронних реверсивних торгів. Якщо ще навесні з ініціативи першого складу Кабміну Арсенія Яценюка можливість проведення електронних торгів була виключена із законодавства, то нинішній законопроект №1551 передбачає реанімування цього механізму. Обговорення цього документа розробник - Мінекономрозвитку - почав ще 4 грудня.

На думку МЕРТ, прийняття запропонованих правок дасть можливість забезпечити подальший розвиток механізму електронних держзакупівель і наблизить українське законодавство до європейських стандартів. З 1 липня 2015 застосування такого виду аукціонів стане обов'язковим для ряду товарів, робіт і послуг, вартість яких не перевищує 2 млн. грн. Із замовниками та списком товарів ще повинен буде визначитися уряд. Відповідно до законопроекту, основним критерієм оцінки пропозицій учасників торгів буде слугувати ціна - у кого вона буде найменшою, той і стане переможцем торгів. Однак у випадку, якщо учасник держзакупівель зміг забезпечити мінімальну вартість, але його товар або послуга не відповідають вимогам якості, його пропозиція буде знята з торгів. Сам аукціон планується проводити on-line, в режимі реального часу, а доступ до нього буде забезпечений усім учасникам. Крім того, після завершення конкурсу, інформація про пропозиції всіх його учасників буде розкрита для загального доступу. Як заявив в ефірі ICTV міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавічус, така система дозволить заощадити 20% бюджетних коштів. Загальний обсяг держзакупівель, за його словами, становить $ 10 млрд.

Крім того, урядовий документ передбачає й удосконалення процедур держзакупівель в цілому. Зокрема, запропоновано підвищити поріг вартості закупівлі товарів і послуг з 100 тис. грн. до 200 тис. грн. Для закупівлі робіт поріг залишається колишнім -1 млн. грн. Також уточнюється порядок заперечування торгів як однієї з "гострих проблем блокування процедури закупівлі шляхом подачі скарг до органу оскарження". Якщо зараз всі скарги, що стосуються документації аукціонів, можуть подаватися у будь-який термін після оприлюднення оголошення про торги, то уряд пропонує ввести 5-денне обмеження. Серед іншого, планується скасувати і можливість безкоштовного опублікування на сайті уповноваженого у сфері держзакупівель органу - МЕРТ - річного плану торгів та змін до нього.

Нагадаємо, що режим електронних торгів, прийнятий ще за минулої влади, мав запрацювати наприкінці 2013 року. Однак через те, що уряд все ніяк не міг визначитися з переліком товарів, що підпадають під цю норму, а також з електронними майданчиками, проведення таких торгів фактично було заблоковано.

Слід зазначити, що паралельно з внесенням законопроекту до парламенту, 22 грудня пройшла тестова експлуатація електронної платформи держзакупівель. Вона проходила в закритому режимі. Тестовий період триватиме до січня, після чого учасники проекту нададуть розробникам платформи свої рекомендації та відгуки по роботі з нею.

Чи вирішить проблему корупції у державних закупівлях введення електронної платформи держзакупівель розповів генеральний директор Федерації роботодавців України Руслан Іллічов.