..

 

ФРУ провела робочу зустріч із головою Державної служби України з питань праці

10 вер. 2015

КИЇВ, 10 вересня 2015 року.В Федерації роботодавців України відбулася робоча зустріч експертів ФРУ і представників бізнесу з керівництвом та фахівцями Державної служби України з питань праці. Зазначений орган був утворений рівно рік тому, шляхом злиття Державної інспекції з питань праці і Державної служби гірничого нагляду та промислової безпеки.

У форматі активного діалогу учасники зустрічі обговорили питання взаємодії роботодавців та Держпраці в контексті виконання контрольних функцій, а також питання створення конкурентних умов надання послуг у сфері промислової безпеки.

"Роботодавці перш за все очікують, що дотримання законодавства про працю та зайнятість населення буде відбуватись за новою ідеологією, в якій Держпраці буде виконувати роль сервісної, а не каральної служби", - підкреслив відкриваючи зустріч заступник Голови Ради ФРУ Олексій Мірошниченко. - "Для цього ми з вами, Міністерством економіки та профспілками розробили проект відповідного Порядку", - сказав він.

Розповідаючи про основні положення зазначеного Порядку директор департаменту дерегуляції підприємницької діяльності ФРУ Наталя Гостєва відзначила, що у його основу закладений баланс інтересів між необхідністю здійснювати контрольну функцію, дотриманням прав працівників та забезпеченням інтересів роботодавців. "Саме в цьому збалансованому трикутнику ми намагаємося вибудувати новий порядок взаємовідносин", - розповіла вона.

Експерт ФРУ озвучила основні положення Порядку. Серед основних новацій у ньому:

- Перехід від традиційної системи нагляду (контролю) до інспекційних відвідувань та аудиту діяльності роботодавців на предмет правильності дотримання законодавства, відмова від планових перевірок;

- Залучення представників організацій профспілок та їх об'єднань, організацій роботодавців та їх об'єднань до здійснення інспекційного відвідування;

- Не притягнення роботодавця до відповідальності за виявлені порушення, у разі проведення інспекційного відвідування, що ініційоване роботодавцем з метою здійснення аналізу застосування ним норм законодавства, а також у разі виконання ним припису про усунення порушень у повному обсязі та у визначений інспектором строк.

- Повна відповідність нормам конвенцій МОП, в т.ч використання інспекторами своїх повноважень та прав (зокрема, дискреційних) у повному обсязі;

Разом із тим, як поінформувала Наталя Гостєва, в основі Порядку – посилення контролю за недобросовісними роботодавцями, які використовують нелегальну працю, в тому числі безумовне право Голови Держпраці ініціювати проведення інспекційного відвідування таких суб'єктів.

У свою чергу, голова Держпраці Роман Чернега підтримав важливість переходу служби на сервісний формат замість карального. Він також назвав три основні напрямки в роботі служби. Перш за все, очільник служби виділив безпечні умови праці на підприємствах, адже тільки за неповний 2015 рік кількість смертей на виробництві вже перевищила 240. Іншими двома напрямками, за словами Романа Чернеги, будуть легалізація трудових відносин і мінімізація боргів по зарплаті.