..

 

Електронні довірчі послуги необхідні українському бізнесу

31 серп. 2017

На початку осені мають ухвалити декілька Законопроектів, одним з них є Законопроект  №4685, який  передбачає введення електронних інструментів, що полегшують ведення бізнесу (у першому читанні його ухвалили 20 вересня 2016 року, а 7 лютого 2017-го передали на повторне читання), наступний - законопроект №4646-д – запровадження міжнародних стандартів фінансової звітності (у першому читанні підтримали 22 червня).
Електронні довірчі послуги до сих пір не діють тільки у нас. Україна в цьому процесі безнадійно відстала. У всіх розвинених ринках світу, зокрема в ЄС, бізнес давно відбувається з мінімізацією паперового адміністрування - в довірчих (авторизованих) онлайн-форматах.Важливо, що  новації будуть служити полегшенню ведення бізнесу для людей з особливими потребами, для яких онлайн-доступ - це ключ до бізнесу.
Збирання стопок угод, перекиданння актами виконаних робіт з мокрими підписами і печатками -  зайвий раз відлякує іноземних інвесторів.Адміністративна тяганина була  і є істотним каналом корупційного тиску на бізнес і джерелом доходу цілої армії працівників регуляторних органів та фіскальних служб.
Імплементація  законопроектів дозволить бізнесу  замкнути  весь фіскальний супровід своїх послуг буквально на смартфоні, в рази оптимізувати адміністративні витрати на укладання договорів, в тому числі і міжнародних, а також процедури підтвердження надання послуг. Ідеться про легалізацію і розвиток таких інструментів адміністрування бізнесу, як електронна ідентифікація (BankID, MobilID), електронний підпис, електронна печатка, електронна мітка часу, електронна рекомендована поштова доставка і фейк-контроль електронних ресурсів. 
Прийняття Законопроектів (№4685 та №4646-д), дозволить Україні інтегруватися в глобальний цифровий простір та стростить адміністративне навантаження на бізнес - особливо малий і середній - за рахунок впровадження онлайн-формату укладення договорів і підтвердження надання послуг. 



Теги: електронні довірчі послуги , законопроекти , цифровий простір