..

 

Підготовка професіоналів має відповідати потребам економіки

8 лип. 2019

Підготовка професіоналів має відповідати потребам економіки. Такої думки дотримуються роботодавці, які взяли участь у навчально-координаційному семінарі «Удосконалення прогнозування потреб у навичках та узгодження попиту і пропозиції робочої сили», що проводився Міжнародною організацією праці разом із Європейським Фондом Освіти за підтримки Данського уряду 2-4 липня.

Одним з основних завдань семінару було формування й обґрунтування необхідності проведення прогнозування розвитку ринку праці. Проведене дослідження свідчить, з одного боку, про величезний досвід впровадження різних практик і проектів в Україні, з іншого – про відсутність координації таких робіт на центральному й галузевому рівнях і, як наслідок, до відсутності реалістичного аналізу наявного балансу трудових ресурсів та їх прогнозу.

«Без визначення конкретного ЦОВВ, який буде координувати питання аналізу ринку праці, його прогнозування - суттєвих змін в забезпеченні економіки України кваліфікованими кадрами не відбудеться. Також треба терміново вирішити питання єдиних підходів до методів аналізу інформації про стан ринку праці, її повноти та способів отримання, що дасть можливість робити зведений аналіз і прогноз потреби в підготовці кадрів на національному рівні як суму регіональних показників», зазначив Виконавчий Віцепрезидент Конфедерації Олексій Мірошниченко під час обговорення.

Окремо стоять потреби регіонального рівня, що має розвиватися відповідно до затвердженої на 7 років стратегії власного розвитку. Відсутність єдиної координуючої основи, чітких пріоритетів державного і регіонального розвитку може призвести, на думку радника Конфедерації роботодавців України Родіона Колишка, «не до успішної децентралізації, а до дезінтеграції країни».

Резюмуючи можна зазначити, що в цілому в експертному середовищі панує думка про те, що аналіз ринку праці разом із прогнозом його розвитку необхідно робити, втім, здається, ця думка є чи не єдиною спільною. Також можна зазначити, що майже всі експерти погоджувалися з тим, що аналіз даних має відбуватися рівновіддалено від основних заінтересованих сторін установою.

Наявні різні підходи, методи, оцінка їх ефективності та достовірності, їх економічний ефект та ступінь діджіталізації формують велике поле для подальших досліджень та вивчення їх результатів з метою формування адекватних і релевантних для України підходів.


Довідково:

Інститут професійних кваліфікацій за підтримки Німецького товариства міжнародної співпраці (GIZ) у партнерстві із Державною службою зайнятості та її обласними центрами провів дослідження стану ринку праці у 6 областях Східної України (http://ipq.org.ua/ua/news/307 ).




Теги: Інститут професійних кваліфікацій , Родіон Колишко , Радник Конфедерації роботодавців , Олексій Мірошниченко , Конфедерація роботодавців України , думка роботодавців , Виконавчий Віце-президент Конфедерації роботодавців