..

 

Національна система кваліфікацій має регулюватися комплексно

11 січ. 2020

Національна система кваліфікацій має регулюватися комплексно. На це звернули увагу члени Конфедерації роботодавців України під час аналізу проекту закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодокваліфікації, як фактору адаптації та мобільності українця» (реєстр. № 2481).

Зазначений законопроект мав на меті «стимулювання розроблення та розвитку системи професійних стандартів, як сучасних механізмів у сфері кваліфікацій, а також появи часткових кваліфікацій та механізмів їх присвоєння».

Натомість терміни, запропоновані законопроектом («вид зайнять (професія)», «Професійна кваліфікація (повна професійна кваліфікація)», «Часткова професійна кваліфікація») не відповідають як чинному законодавству, так і Міжнародній стандартній класифікації професій ISCO-08.

Стурбованість експертів Конфедерації роботодавців України викликають запропоновані зміни порядку затвердження професійних стандартів, які не відповідають як Методиці розроблення професійних стандартів, так і універсальним підходам до розроблення державних стандартів, якими сьогодні є професійні стандарти. Відповідно до запропонованих змін у випадку розроблення професійного стандарту «репрезентативними всеукраїнськими об’єднаннями організацій роботодавців» він більше не потребує своєї валідації (перевірці уповноваженим органом щодо дотримання процедур розроблення затвердженому порядку).

На думку роботодавців, запропоновані зміни змісту Класифікатору професій як державного стандарту, який має містити «види занять (професій), які формується з професійних кваліфікацій» зробить неможливим використання зазначеного стандарту з метою формування аналітичних спостережень щодо змін, які відбуваються на ринку праці України.

«Ця та подібні ініціативи, навіть маючи правильні мотиви та цілі, не вирішують головного питання у сфері формування Національної системи кваліфікацій. Важливо спочатку прийняти закон, який в цілому унормовує Національну систему кваліфікацій, визначає правила її функціонування та регулювання, що, до речі, передбачено ще законом «Про освіту» у 2017 році, а не приймати фрагментарні норми, які більше заплутують, ніж регулюють», - зазначив Виконавчий Віце-президент Конфедерації роботодавців України Олексій Мірошниченко.





Теги: думка роботодавців , Закон про освіту , Конфедерація роботодавців України , Олексій Мірошниченко , професійні кваліфікації , професійний стандарт , члени Конфедерації роботодавців