..

 

Рейдерство у системі соціального захисту: загроза соціальній стабільності держави, відповідальність сторін, нехтування принципами соціального діалогу

17 бер. 2009

На прес-конференції було піднято питання про рейдерське захоплення Фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування з тимчасової втрати працездатності та на випадок безробіття, яке відбулося 10 березня 2009 року у приміщенні Міністерства праці та соціальної політики України під головуванням заступника Міністра пана Іванкевича. З цинічним і відвертим порушенням всіх статутних та регламентних норм щодо процедури скликання засідань правлінь фондів, були проведені позачергові засідання правлінь з єдиною метою: змінити представників сторін роботодавців в складі правлінь вищевказаних фондів. Замість 15-ти всеукраїнських об’єднань організацій роботодавців, представлених у правліннях двох названих фондів – до складу представницької сторони роботодавців введено одне всеукраїнське об’єднання – Федерацію роботодавців України на чолі з Ю.Бойко.
На прес-конференції було заявлено, що уряд своїм нехтуванням законодавства та принципів соціального діалогу закладає міну уповільненої дії. Адже сьогодні цілком прогнозованим є розширення експансії подібного рейдерства на роботу всіх інститутів соціального захисту в цілому.
«Останнім часом ми досить жорстко зіткнулися з Міністерством праці та соціальної політики на ниві обговорення сумно відомого законопроекту «Про єдиний соціальний внесок», який сьогодні в нинішньому вигляді має чіткі ознаки корупційності. Також Правління фонду, за ініціативи роботодавців, не підтримало введення електронної звітності, що також викликало бурхливу негативну реакцію з боку урядових представників», - пояснив Голова Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності Олексій Мірошниченко.
Учасники прес-конференції, відповідаючи на запитання ЗМІ про подальші дії, запевнили присутніх, що будуть діяти активно, звертаючись за підтримкою до Уряду України, Президента України, міжнародних організацій та судових інстанцій.