..

 

Спрощено процедуру відведення земельних ділянок

8 жовт. 2012

З прийняттям Верховною Радою України 2 жовтня 2012 року закону “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення процедури відведення земельних ділянок та зміни їх цільового призначення” (реєстр. № 11116), спрощено процедуру відведення земельних ділянок.

Зазначеним Законом внесено зміни до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів України. Відтепер зміна цільового призначення земельних ділянок, які перебувають у власності громадян або юридичних осіб, буде здійснюватись за їх ініціативою без прийняття рішень органами виконавчої влади або місцевого самоврядування про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки.

В Федерації роботодавців наголошують, що прийняття цього Закону дозволить скоротити та спростити процедури відведення земельних ділянок у власність або користування, у тому числі процедури зміни цільового призначення земельних ділянок, які перебувають у власності громадян або юридичних осіб. Це не тільки сприятиме реалізації конституційних прав громадян та юридичних осіб на землю, а й поліпшить інвестиційний клімат в Україні і забезпечить сприятливі умови для розвитку економіки та ведення бізнесу – підкреслюють в Федерації роботодавців України.

До того ж, закріплення на законодавчому рівні складу та змісту проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок дозволить уникнути зловживань з боку органів виконавчої влади та місцевого самоврядування стосовно необґрунтованих вимог у наданні додаткових матеріалів під час погодження та затвердження документації із землеустрою – резюмують в Федерації роботодавців України.

Довідка.

Федерація роботодавців України брала активну участь у процесі спрощення процедури відведення земельних ділянок. За ініціативи ФРУ, за дорученням Кабінету Міністрів України, 20 червня 2012 року була створена робоча група з опрацювання питання щодо скорочення строків отримання земельних ділянок для провадження господарської діяльності. До складу цієї робочої групи  увійшли й експерти Федерації роботодавців і вищезазначений законопроект був підтриманий на одному із засідань робочої групи.