..

 

Власники технологічних мереж мають самостійно обирати форму та порядок відшкодування своїх витрат на спільне використання електромереж

20 трав. 2013

Забезпечити на законодавчому рівні право споживача, що є власником технологічних мереж, вільно обирати порядок та форму відшкодування вартості  на утримання технологічних мереж, які використовуються для передачі електроенергії субспоживачу намагаються автори законопроекту №2019а. Зазначений проект закону був зареєстрований у Парламенті 16 травня 2013 року. Серед його основних розробників члени Міжфракційного об‘єднання народних депутатів «За вітчизняних промисловців та підприємців – роботодавців України» Анатолій Гіршфельд та Сергій Дунаєв.

Нагадаємо, з 1 січня 2013 року набрала чинності нова норма закону про електроенергетику, яка зобов’язує споживачів – власників електричних мереж укладати з електропередавальною організацією договори про спільне використання технологічних електромереж.

В результаті таких змін  постраждали основні споживачі, які мають  1-й клас напруги та їх субспоживачі.  На сьогоднішній день, основні споживачі отримують компенсацію за спільне використання технологічних електромереж від електропередавальної організації значно меншу ніж їх витрати. Відповідно субспоживачі  отримують більш дорогу, на 27% дорожчу, електроенергію 2-го класу напруги замість 1–го класу.

Розробники згаданого законопроекту наголошують, що найбільш постраждалими в даному випадку залишаються національні товаровиробники. Вони змушені витрачати на електроенергію на 27% більше, що у свою чергу значно відобразилося на конкурентоздатності їхньої продукції. Таким чином, вищезазначена норма не дає змоги споживачам – власникам технологічних мереж  самостійно обирати форму та порядок відшкодування їх витрат на спільне використання технологічних електромереж.

Довідка.

Проект Закону України “Про внесення змін до статті 26 Закону України “Про електроенергетику” щодо спільного використання технологічних мереж” №2019а  розроблено для створення законодавчих засад приєднання установок субспоживачів до електричних мереж та підвищення рівня відшкодування витрат споживача – власника технологічних мереж за передачу електроенергії власними технологічними мережами.