..

 

У Парламенті зареєстровано законопроект, що вносить зміни до порядку здійснення розрахунків в іноземній валюті

30 лип. 2013

У Верховній Раді України зареєстровано законопроект (2606а), яким передбачено внесення змін до порядку здійснення розрахунків в іноземній валюті. Ініціатором законопроекту є народний депутат України, Голова Міжфракційного об’єднання народних депутатів «За вітчизняних промисловців та підприємців – роботодавців України» Анатолій Гіршфельд.

Зазначеним нормативним актом передбачається надати можливість вітчизняним експортерам зараховувати свою виручку на рахунки уповноважених банків, що здійснюють міжнародні операції факторингу, у строки виплати заборгованостей, зазначені в контрактах, але не пізніше 180 календарних днів з дати митного оформлення (виписки митної декларації) продукції, що експортується. Тобто, по суті, проект передбачає право експортера відступити борг нерезидента перед ним вітчизняній фінансовій установі, яка у подальшому буде вживати заходи з погашення боргу нерезидента через банки-партнери у відповідній країні. При цьому, з метою недопущення зловживань зі сторони експортера або банку, цим законопроектом пропонується залишити загальний строк повернення виручки у розмірі 180 календарних днів та поширити його на відповідну фінансову установу, якій він буде відступати борг – зазначається у пояснювальній записці до проекту закону.
 

Чинним законом про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті передбачено, що виручка резидентів у іноземній валюті підлягає зарахуванню на їх валютні рахунки в уповноважених банках у строки виплати заборгованостей, які зазначені в контрактах, але не пізніше 180 календарних днів з дати митного продукції, що експортується. За невиконання цієї вимоги до резидента застосовується санкція у вигляді пені за кожний день прострочення у розмірі 0,3% від суми неодержаної виручки.

 

Проте, наразі резидент позбавлений захисту від недобросовісного нерезидента та буде нести додаткові витрати у вигляді пені навіть у випадку страхування ризиків неповернення валютної виручки або оформлення банківської гарантії, оскільки за договорами поставки товарів або послуг все рівно буде рахуватись заборгованість. Крім того, вітчизняні експортери стикаються із проблемами щодо надання іноземним покупцям права відстрочки платежу, яким активно користуються їх іноземні конкуренти. Це призводить до штучного погіршення умов продажу товарів або послуг, які можуть запропонувати українські експортери, а отже до їх програшу у конкурентній боротьбі.

 

Один з механізмів, покликаний вирішити зазначену ситуацію та захистити вітчизняних експортерів представлений у законопроекті 2606а. Як вважає його ініціатор Анатолій Гіршфельд, прийняття законопроекту дозволить захистити вітчизняних експортерів на світових ринках, збільшить обсяги експорту, а отже і валютної виручки для України, а також наблизить питання повернення боргів до загальноєвропейської практики. До того ж, реалізація положень даного закону не потребуватиме додаткових витрат з державного та місцевих бюджетів.