..

 

BUSINESSEUROPE спільно з українськими та російськими бізнес-колами готова визначати та сприяти врегулюванню можливих суперечностей різних торгівельних режимів

19 вер. 2013

19 вересня 2013 року, Брюссель. BUSINESSEUROPE спільно з українськими та російськими бізнес-колами готова визначати та сприяти врегулюванню можливих суперечностей різних торгівельних режимів. Під час розширених переговорів делегації Федерації роботодавців України з представниками головного об'єднання ділових кіл країн ЄС – BUSINESSEUROPE заступник Голови Ради ФРУ Олексій Мірошниченко передав адресований Президенту BUSINESSEUROPE лист від Голови Федерації роботодавців України Дмитра Фірташа.

У зазначеному листі міститься пропозиція взяти участь у тристоронніх консультаціях ділових кіл ЄС - Україна - Росія з метою визначення взаємосумісності різних торговельних режимів та вироблення взаємоприйнятних підходів до врегулювання можливих суперечностей. У свою чергу BUSINESSEUROPE дала позитивну оцінку своєчасності та конструктивності ініціативи Голови ФРУ Дмитра Фірташа та висловила готовність долучитися до роботи у тристоронньому форматі.
 
Під час згаданих переговорів заступник Голови Ради ФРУ Олексій Мірошниченко поінформував всіх учасників зустрічі про проблеми, які з 14 серпня цього року виникли на українсько-російському кордоні, що призвело, фактично, до зупинки експорту українських товарів на територію Російської Федерації. “Якщо така ситуація збережеться до кінця цього року збитки українських експортерів можуть сягнути 8 млрд. дол. США”, - зазначив Олексій Мірошниченко. При цьому російською стороною вказується, що створення між Україною та ЄС зони вільної торгівлі суперечить положенням Зони вільної торгівлі, яка існує в рамках СНД, а також унеможливлює участь України в окремих формах співробітництва в рамках Митного союзу.
 
Ринки країн СНД та Митного союзу, і, зокрема, російський ринок є традиційно важливим місцем збуту українських товарів. Тому, як наголосив Олексій Мірошниченко, Федерація роботодавців України і виступає з ініціативою до BUSINESSEUROPE започаткувати постійнодіючі тристоронні консультації на рівні організацій ділових кіл, а саме: BUSINESSEUROPE-Федерації роботодавців України-Російського союзу промисловців та підприємців (BUSINESSEUROPE-ФРУ-РСПП). Заступник Голови Ради ФРУ також поінформував про те, що в результаті проведеної 12 вересня цього року зустрічі в Києві, між Головою Ради ФРУ Дмитром Фірташем та Президентом РСПП Олександром Шохіним, російська сторона вже також висловила свою готовність взяти участь у таких консультаціях.
 
На 2 жовтня цього року запланований візит до України Генерального директора з питань торгівлі Європейської Комісії Карла де Гюхта. То ж заступник Голови Ради ФРУ Олексій Мірошниченко запропонував BUSINESSEUROPE також взяти участь у цьому візиті у складі делегації Гендиректора ЄК. За словами Олексія Мірошниченка, це дасть змогу під час перебування в Києві провести робочі зустрічі з представниками ділових кіл України.
 

В рамках проведених в Брюсселі переговорів були також обговорені питання формалізації відносин між ФРУ та BUSINESSEUROPE.

 
Довідка.
 
BUSINESSEUROPE є неурядовою бізнес-асоціацією, що представляє інтереси малих, середніх і великих компаній через своїх членів - 41 національну бізнес-організацію в 35 європейських країнах. Заснована у 1958 році BUSINESSEUROPE має впливову роль в Європі в якості основної горизонтальної організації бізнесу на рівні ЄС. Основне завдання BUSINESSEUROPE в тому, щоб переконатися, що інтереси компаній представлені і захищені перед європейськими інституціями з основною метою збереження та зміцнення конкурентоспроможності бізнесу.