..

 

Роботодавці пропонують залишати на підприємствах частину штрафних коштів для покращення ситуації у сфері охорони праці

26 вер. 2013

Національна тристороння соціально-економічна рада (НТСЕР) розглянула питання щодо збереження трудового потенціалу держави за рахунок зниження рівня захворюваності, виробничого травматизму та забезпечення безпечних і здорових умов праці. Заступник Голови Ради Федерації роботодавців України Олексій Мірошниченко озвучив для Національної Ради низку ініціатив, які пропонують роботодавці.

Зокрема, він зауважив, що необхідно залишати на підприємствах, принаймні, частину коштів від штрафів за недотримання техніки безпеки, які цільовим чином спрямовуватимуться на покращення ситуації у сфері охорони праці. «Роботодавець платить щонайменше тричі. По-перше, під час перевірок штрафують його особисто, по-друге, забирають кошти в підприємства у вигляді штрафів, по-третє, роботодавець повинен за інші свої кошти виправити ситуацію», - сказав Олексій Мірошниченко.

Він також підкреслив, що необхідно змінити систему, яка передбачає видачу молока на шкідливих підприємствах. «Це велика проблема для бізнесу, адже молоко потрібно привезти, зберігати в особливих умовах, створювати відповідні санітарні умови. В той же час, навіть лікарі не впевнені в тому, що молоко є найбільш ефективним засобом збереження здоров’я працівників. Бізнес готовий видавати працівникам грошові компенсації або шукати інші варіанти», - відзначив Олексій Мірошниченко.

Також Олексій Мірошниченко звернувся з пропозицією про підтримку законопроекту №2531а, який стосується порядку виплати пільгових пенсій, призначених достроково особам, які працювали у шкідливих та важких умовах. Він пояснив, що існуюча практика відшкодування пенсій за минулі періоди, значна частина яких припадає ще на радянські часи, загрожує стабільній роботі підприємств. В той же час, законопроектом пропонується запровадити додаткові ставки єдиного соціального внеску у розмірі 7-15% для осіб, які працюють у особливо важких умовах.

Крім того, роботодавці пропонують враховувати при проведенні атестації підприємств стан забезпечення працівників засобами охорони праці. «Зараз, скільки б роботодавець не вкладав у засоби охорони праці, на атестацію це не впливає», - резюмував заступник Голови Ради ФРУ Олексій Мірошниченко.

Довідка.

Національна тристороння соціально-економічна рада (НТСЕР) – постійно діючий орган, завданням якого є ведення соціального діалогу. НТСЕР складається з рівної кількості представників сторін профспілок, роботодавців та Кабінету Міністрів України. До основних задач НТСЕР відноситься напрацювання консолідованої позиції соціального діалогу відносно стратегії економічного та соціального розвитку України, підготовка і представлення узгоджених рекомендації та пропозицій Президентові України, Верховній Раді та Кабінету Міністрів України з питань формування та реалізації державної економічної та соціальної політики, регулювання трудових, економічних, соціальних відносин.