..

 

Офіційна заява Федерації роботодавців України щодо п.49 НБУ

15 лют. 2014

Федерація роботодавців України вкрай стурбована тими ризиками, які несе для бізнесу та економіки постанова Національного банку України №49 щодо тимчасових обмежень купівлі іноземної валюти на міжбанківському валютному ринку за окремими операціями.

Оцінюючи негативні тенденції, які сьогодні спостерігаються зі збільшенням дефіциту платіжного та торгівельного балансу України, падінням експорту, різким скороченням обсягів промислового виробництва, Федерація роботодавців України із розумінням ставиться до необхідності запровадження певних регуляторних дій, які сприятимуть виваженому формуванню курсу національної валюти.

Запровадження гнучкого курсу та політики поступової девальвації національної валюти є позитивним кроком, який дозволить підвищити конкурентоздатність вітчизняного експорту на світових ринках. Такі заходи сприяють зміцненню позицій вітчизняних підприємств на внутрішньому ринку за рахунок зменшення частки імпортної продукції в структурі споживання.

Але деякі положення постанови НБУ №49 нівелюють всі можливості для експортерів хоча б частково компенсувати втрати від конвертації валюти за штучно завищеним курсом гривні. Декларуючи необхідність стабілізації економіки та підтримку експорту, Нацбанк одночасно позбавив підприємства можливості скористатися власними коштами в день їх отримання на розрахунковий рахунок. Зокрема, відповідно до постанови НБУ №49, банки можуть придбати валюту для потреб підприємств тільки щонайменше через шість днів після внесення гривні для здійснення таких операцій. Адже термін «не менше 6 днів» може, по факту, виявитись набагато довшим, оскільки граничний строк для здійснення операцій купівлі іноземної валюти не встановлено.

Запровадження цієї норми може призвести до посилення негативних тенденцій в економіці. Зокрема, можливе виникнення корупційних схем на ринку валютних операцій. Значна частина провідних українських виробників, які експортують продукцію на зовнішні ринки, використовують імпортну сировину та комплектуючі. Для них обмеження на придбання іноземної валюти матиме кумулятивний ефект – можливий зрив виробничих процесів та експортних контрактів. Імпортери в умовах неможливості вчасно придбати валюту для оплати товарів змушені будуть, щонайменше, миттєво знизити обсяги імпорту товарів. Як наслідок, суттєво знизяться надходження до держбюджету.

Враховуючи перераховані вище ризики та з метою недопущення подальшої дестабілізації вітчизняної економіки, Федерація роботодавців України звертається до Національного банку України з вимогою терміново відмінити частину 5 пункту 4 Постанови НБУ №49 від 6 лютого 2014 року, а також провести консультації з українським бізнесом щодо основних шляхів подальшої курсової політики. Федерація роботодавців України вважає, що рішення, які суттєво впливають на економіку України, необхідно приймати після обговорення з бізнесом.