..

 

Заступник Голови Ради ФРУ Олексій Мірошниченко виступив на 103-ій сесії Міжнародної конференції праці

10 черв. 2014

ЖЕНЕВА (Швейцарія), 10 червня 2014 року. Україна володіє серйозним трудовим потенціалом, значна частина якого знаходиться в пошуку робочих місць, у тому числі за межами країни. Тому дискусія учасників Міжнародної конференції праці, присвячена проблемам і перспективам трудової міграції в ХХI столітті, є дуже актуальною для українських роботодавців. На цьому наголосив заступник Голови Ради Федерації роботодавців України Олексій Мірошниченко під час свого виступу на 103-ій сесії Міжнародної конференції праці, яка проходить цими днями. 

"Попри те, що зі зрозумілих причин увага українського суспільства зараз прикута до вирішення нагальних проблем захисту свободи і національної безпеки, ми уважно стежимо за процесами, які відбуваються в рамках Міжнародної Організації Праці", – підкреслив Олексій Мірошниченко. Він зазначив, що українські роботодавці повністю поділяють позицію Міжнародної організації роботодавців щодо основоположної ролі роботодавців у регулюванні міграційних процесів та пов'язаних з ними практичних питань. Олексій Мірошниченко також висловив побажання, щоб діяльність МОП та Міжнародної організації з міграції в цій сфері була більш скоординованою задля того, щоб уникнути надлишкового дублювання функцій.

Серйозним питанням у цьому зв'язку, за словами Олексія Мірошниченка, є вироблення і визнання міжнародних критеріїв кваліфікації працівників з тим, щоб забезпечити справедливу винагороду за рівноцінну працю та уникнення дискримінації працівників за ознакою національності або громадянства.

Також представник українських роботодавців привернув увагу учасників конференції до проблем молодіжної зайнятості, професійної підготовки, створення умов для молодіжного підприємництва. "Соціальна енергія української молоді, що яскраво проявилася під час Майдану, повинна знайти своє застосування у творчій праці. А завдання української держави - створити для цього необхідні умови", – висловив переконання Олексій Мірошниченко. 

Він також поінформував, що нині бізнес в Україні активно працює над імплементацією вимог Угоди про асоціацію України та ЄС в чинне законодавство країни. "Важливий для України урок ми бачимо в тому, що в критичний для держави момент у суспільства не виявилося дієвих інструментів впливу на рішення, які приймаються владою", – сказав Олексій Мірошниченко. Майдан, за його словами, став тим крайнім та надзвичайним заходом, вдатися до якого українські громадяни були змушені внаслідок неефективності демократичних інститутів в Україні.

"Однією з нових, дійсно ефективних інституцій громадянського суспільства в Україні покликана стати Громадянська платформа, створювана бізнес-співтовариством у партнерстві з профспілками та громадськими організаціями відповідно до положень підписаної Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. Українські роботодавці беруть найактивнішу участь у її започаткуванні", – повідомив Олексій Мірошниченко. 

Крім того, заступник Голови ради ФРУ висловив сподівання, що Україна сьогодні використає свій унікальний історичний шанс подолати таке соціальне зло, як корупція. "До цього сьогодні прагнуть і роботодавці, і наймані працівники. Це – одна з головних і найбільш рішучих вимог усього українського народу", – наголосив Олексій Мірошниченко.

Представник українських роботодавців також висловив учасникам конференції подяку за підтримку, яку Україна нині відчуває з боку світової спільноти і яка є особливо цінною для України у теперішній складний час випробувань.

 
Довідка.

У 103-ій сесії Міжнародної конференції праці беруть участь близько 4 тисяч делегатів від урядів, роботодавців та профспілок зі 185 країн-членів МОП. Цього року президентом 103-ої сесії Міжнародної конференції праці був обраний Даніель Фунес де Ріоха, делегат від роботодавців Аргентини. На відкритті сесії Генеральний директор МОП Гай Райдер закликав до справедливої політики міграції та посилення заходів проти примусової праці та створення якісних робочих місць.