..

 

Україні вкрай потрібне принципово нове правове поле для функціонування системи освіти

11 лип. 2008

В Києві, 2 липня 2008 року, в рамках реалізації спільної ініціативи Світового Банку та Європейської Комісії з розвитку людського капіталу для економічного зростання, конкурентоздатності та інновацій в Україні було проведено експертні консультації на тему: “Відповідність сектора освіти потребам економічного зростання, конкурентоздатності та інновацій в Україні: що треба зробити і як?”.
 
Участь у консультаціях взяли представники Міністерства освіти і науки України, Мінпраці, Мінекономіки, Мінфіну, Конфедерації роботодавців України, Світового Банку, Європейської Комісії, Європейського фонду навчання (ЄФО), а також міжнародні та національні експерти.
 
Під час консультацій було розглянуто та обговорено дослідження експертів Світового Банку та Європейської Комісії щодо відповідності навичок людського капіталу для економічного зростання, конкурентоздатності та інновацій в Україні, шляхи розв’язання існуючих проблем, а також можливі сценарії реформування системи освіти та працевлаштування в Україні.
 
Відповідно до думки експертів Світового Банку та Європейської Комісії економіка України сьогодні знаходиться на перехідному етапі свого розвитку - від моделі зростання факторів виробництва до моделі зростання на основі інвестицій, згідно із класифікацією Давоського саміту. Це вимагає наявності висококваліфікованих кадрів в достатній кількості. Відповідно до результатів досліджень Світового Банку сьогодні 26,7 % працездатного населення України бажають емігрувати, що є дуже серйозним викликом для нашої держави.
 
Як зазначив під час свого виступу Виконавчий Віце-президент Конфедерації роботодавців України Олексій Мірошниченко: «Україні вкрай потрібне принципово нове правове поле для функціонування системи освіти, потрібен закон про Національну систему кваліфікацій, складовими якого буде Національна рамка кваліфікацій, професійні стандарти, система незалежної оцінки компетенцій, Національне агентство кваліфікацій». «Тому, ми вже сьогодні приступили до роботи над проектом Закону України «Про Національну систему кваліфікацій», - додав він.
 
За результатами експертних консультацій та представлених досліджень буде розроблено стратегічний документ для Уряду та Верховної Ради України. Він допоможе при прийнятті рішень та розробки нормативно-правових актів, які будуть спрямовані на вдосконалення державної політики й стратегії в сфері освіти та професійного навчання. Головна мета стратегічного документу -  сприяння наближенню системи освіти та професійного навчання до потреб ринку праці та економічного зростання України.