..

 

Молодіжна зайнятість буде важливою проблемою для країн Європи та СНД на найближчі роки

8 лип. 2015

Молодіжна зайнятість буде важливою проблемою для країн Європи та СНД на найближчі роки. Такий висновок зробили керівники 15 бізнес-об'єднань країн Центральної і Східної Європи, Прибалтики та СНД в ході засідання Міжнародної координаційної ради об'єднань роботодавців (МКРОР), що відбулось 7 липня у м. Варна (Болгарія). Головною темою цьогорічного зібрання була - "Координація діяльності організацій роботодавців членів МКРОР в реалізації політики молодіжної зайнятості в сучасних економічних умовах".

"В Україні існує досить високий рівень економічної неактивності молоді. Яскраво спостерігається тенденція, коли молоді люди віком 15-34 років, зневірившись знайти роботу, припиняють її пошуки взагалі, або в Україні", - зазначив під час свого виступу Виконавчий Віце-президент Конфедерації роботодавців України, заступник Голови Ради ФРУ Олексій Мірошниченко. Головними причинами такої економічної пасивності молоді в Україні він назвав, зокрема, застійну ситуацію зі створенням нових робочих місць, слабкість профорієнтаційної роботи та панування в суспільстві стереотипів щодо престижних та непрестижних професій.

В багатьох країнах-членах ЄС реальною альтернативою створенню робочих місць є сприйняття започаткуванню підприємницької діяльності. За словами Олексія Мірошниченка, хоча молодь і залучають до ідеї підприємництва, вона не прагне втілити цю ідею у життя, коли вирішується питання працевлаштування. "В Україні 73% молоді – це наймані працівники і з кожним роком питома вага найманців тільки збільшується. Самозайнятість серед молоді зустрічається рідко. У середньому тільки 10,9% роботодавців і працівників, зайняті індивідуальною трудовою діяльністю, в той час як середній показник у країнах-членах ЄС сягає 56,7%", - зауважив Олексій Мірошниченко.

Олексій Мірошниченко також наголосив, що серйозно вплинути на вирішення проблеми молодіжного безробіття в Україні може злагоджена співпраця ринку праці та системи освіти, коли попит на підготовку фахівців та вимоги до них будуть формувати роботодавці. Адже, за словами Олексія Мірошниченка, рівень знань випускників вишів в Україні і дисбаланс у системі освіти не влаштовують ні роботодавців, ні молодих людей, які не можуть знайти роботу.

 
Довідка.

Міжнародна координаційна рада об'єднань роботодавців (МКРОР) є дорадчим органом 15 об'єднань роботодавців країн Центральної і Східної Європи, Прибалтики та СНД. До її складу входять організації роботодавців з країн: Азербайджану, Білорусії, Болгарії, Вірменії, Греції, Естонії, Казахстану, Латвії, Литви, Польщі, Російської Федерації, Румунії, Угорщини, України.