..

 

Між жінками і чоловіками зберігається нерівність на ринках праці – МОП

9 бер. 2016

Міжнародна організація праці у звіті, підготованому до Міжнародного дня боротьби за права жінок і міжнародний мир, що відзначається 8 березня, заявила, що нерівність між жінками і чоловіками зберігається в широкому спектрі на світовому ринку праці.
 
Такий висновок МОП зробила внаслідок вивчення даних у 178 країнах, повідомляється на сайті організації.
 
Зокрема, зазначається, що за останні два десятиліття, істотний прогрес, досягнутий жінками в галузі освіти, не привів до відповідного поліпшення їхнього економічного становища на робочому місці.
 
Згідно з доповіддю, жінки продовжують працювати більше годин на день, ніж чоловіки, як на оплачуваній роботі, так і в домашньому господарстві. Зокрема, як у розвинених, так і в нерозвинених країнах, у середньому жінки виконують у два з половиною рази більше роботи у домашньому господарстві, ніж чоловіки.
 
У розвинених країнах жінки, що працюють, проводять у середньому 8 годин і 9 хвилин на роботі, тоді як чоловіки - 7 години і 36 хвилин.
 
У країнах, що розвиваються, жінки, що мають роботу, працюють 9 годин і 20 хвилин на день, тоді як чоловіки витрачають на роботу в середньому 8 годин і 7 хвилин.
 
Щодо оплати праці, то згідно з доповіддю МОП, у середньому у світі жінки, як і раніше, отримують 77% від того, що отримують за свою роботу чоловіки. Причому цей розрив не може бути повністю пояснений відмінностями в освіті чи віці.
 
Цей розрив пов'язаний, зокрема, з недооцінкою навичок, необхідних для сфер, у яких зайняті переважно жінки, а також із необхідністю робити перерву в роботі задля догляду за дітьми. Водночас у МОП відзначають деяке поліпшення у цьому питанні і прогнозують, що для повного подолання розриву в оплаті праці чоловіків та жінок за збереження нинішніх тенденцій знадобиться понад 70 років.
 
Довідка.
Міжнародна організація праці - спеціалізована установа Організації Об'єднаних націй (до цього - Ліги націй), що була заснована у 1919 році урядами різних країн для підтримки міжнародного співробітництва у справі забезпечення миру в усьому світі й зменшення соціальної несправедливості за рахунок поліпшення умов праці. У 21 столітті першочерговими завданнями діяльності Міжнародної організації праці є підтримка демократії і соціального діалогу, боротьба з бідністю і безробіттям, заборона дитячої праці.