..

 

Чотирирічні переговори з укладення Генеральної угоди на 2016-2017 роки завершено

14 лип. 2016

Майже чотирирічний процес переговорів з підготовки тексту проекту Генеральної угоди зрештою завершено. 14 липня 2016 року у Києві відбулось засідання Спільної робочої комісії для ведення колективних переговорів і підготовки проекту Генеральної угоди на 2016-2017 роки.

На цьому засіданні Сторони обговорили і узгодили редакції ряду спірних положень проекту документу.

Як раніше повідомлялося, ключовими питаннями, щодо яких точилися запеклі дискусії між Урядом, роботодавцями та профспілками, були питання оплати праці, зокрема: темпів зростання середньої заробітної плати, розміру тарифної ставки робітника І розряду, ставки І розряду Єдиної тарифної сітки, мінімального рівня оплати праці некваліфікованих працівників.

Підготовлений Спільною робочою комісією текст проекту Генеральної угоди на 2016-2017 рік буде переданий на розгляд КМУ, СПО сторони роботодавців та СПО профспілкової сторони. У разі прийняття відповідних рішень цими організаціями, вже у серпні місяці 2016 року відбудеться підписання Угоди.

Довідка. Генеральна угода укладається відповідно до Закону України „Про колективні договори і угоди", яким визначено правові засади розробки, укладення та виконання колективних договорів і угод з метою сприяння регулюванню трудових відносин та соціально-економічних інтересів працівників і власників. Нова Генеральна угода стане 11-ою, що була укладена за часів незалежності України.