..

 

Пенсійній реформі бути!

14 лип. 2017

Останній пленарний тиждень роботи Верховної Ради України виявився досить напруженим. Серед десятків важливих і надважливих питань, на розгляд винесено проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій (реєстр. № 6614 Урядовий) та п’ять альтернативних, запропонованих народними депутатами України.
  Профільний комітет ВРУ з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення провів два засідання комітету, які були присвячені саме розгляду «пенсійних» законопроектів.
Авторами законопроектів запропонована низка заходів з реформування пенсійної системи, вдосконалення її солідарної складової та покращення рівня пенсійного забезпечення пенсіонерів.
За словами Міністра соціальної політики України А. Реви «Законопроект напрацьований урядом протягом року разом з експертним середовищем, соціальними партнерами, міжнародними експертами. Він пройшов розгляд в Національній раді реформ. Передбачає підвищення пенсій з 1 жовтня 2017 року для більш як 5,6 мільйонів пенсіонерів. Передбачає наближення підвищення соціальних стандартів з 1 грудня до 1 жовтня ще для майже 3,5 мільйонів наших пенсіонерів. Передбачає скасування оподаткування пенсій. Передбачає ряд інших позицій, які дозволять підвищити рівень пенсійного забезпечення, зокрема припинити зрівнялівку, запустити механізм автоматичного перерахунку пенсій щорічно, що дозволить подолати бідність, подолати негативні процеси, які є в пенсійній системі. І саме головне, це наш перший крок на шляху реформування пенсійної системи».
На думку експертів Конфедерації роботодавці України осучаснення розмірів пенсій, призначених в минулі роки, безумовно є позитивними кроком для пенсіонерів, пенсії яких в умовах сучасного стану економіки швидко знецінюються. В той же час, проведення зазначеного перерахунку із запропонованими показниками не вирішить проблему диспропорції у розмірах пенсій. 
При цьому, подальший перегляд розмірів пенсій до 2021 року ставиться в залежність не від зростання заробітної плати в економіці, а від фінансових можливостей бюджету Пенсійного фонду України. Враховуючи наявність значного розміру дефіциту, досягти його відсутності буде майже неможливо. Тому, норму проекту про щорічне збільшення пенсій до рівня 100% показника зростання середньої зарплати буде не можливо реалізувати, і вона залишиться декларативною.
  "З метою отримання додаткового інвестиційного ресурсу для економіки, необхідно запроваджувати і накопичувальний рівень пенсійної реформи, але з гарантією збереження купівельної спроможності накопичених коштів, що є достатньо складним при інфляції понад 10% і жорсткості законодавства по інвестуванню цих коштів", - зазначають у Конфедерації.
Підсумовуючи презентації всіх законопроектів та обговорення по них, Голова Комітету Л. Денисова зазначила: «Ми підтримуємо ініціативу Уряду, однак, окремі питання законопроекту потребують доопрацювання, за цих умов та  із урахуванням усіх  рекомендацій, ми пропонуємо парламенту прийняти його за основу».
Довідково: 13 липня на вечірньому засіданні Парламент віддав 282 голоси за прийняття урядового законопроекту за основу в першому читанні. За результатами голосування А. Рева зазначив: «Я вам обіцяю всім, що всі ті пропозиції, які зараз лунали, зокрема, щодо реєстру отримувачів соціальної допомоги, щодо скасування підвищеної ставки ЄСВ, щодо аудиту Пенсійного фонду, знайдуть своє відображення в законі до другого читання. Я обіцяю всім депутатам, що ми уважно вивчимо і врахуємо всі конструктивні пропозиції, які будуть. Це буде наш спільний закон».



Теги: пенсійна реформа , закон України про пенсійну реформу , Конфедерація роботодавців України , експерти конфедерації