..

 

Суди стануть дорогим задоволенням для українського бізнесу

21 лют. 2018

Прив’язка ставки судових зборів до розмірів прожиткового мінімуму перетворить судові процеси на недозволену розкіш для більшості представників малого та середнього бізнесу. Тим самим, під загрозою будуть інтереси вітчизняних та іноземних інвесторів, яким не по кишені буде захист своїх інтересів в судовому порядку.

Проблема стосується прив’язки розміру штрафів, судових та адміністративних зборів до рівня встановленого прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати.

З огляду на останні зміни в трудовому, судовому законодавстві, значно зростає величина розміру штрафів та зборів, які на сьогоднішній день залежать від розміру прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати, які мають об’єктивну тенденцію до зростання.

Зокрема, Законом України «Про Державний бюджет України на 2018 рік», встановлено, що розмір основних мінімальних соціальних стандартів у 2018 році становить: мінімальна заробітна плата 3723 грн.; прожитковий мінімум з 1 січня 2018 р. - 1762 грн.

Крім того, передбачається, що за результатами підсумків моніторингу виконання Держбюджету України за І квартал 2018 р., буде розглядатись питання щодо підвищення МЗП у ІІ кварталі до 4200 грн.

З огляду на це, у поточному році ми матимемо максимальний штраф за порушення законодавства про працю у розмірі 372,3 тис. грн., а у разі підвищення мінімальної заробітної плати – 420тис. грн.

Максимальний розмір судового збору за позовну заяву чи адміністративний позов до господарського та адміністративного судів І-ї інстанції – 616,7 тис. грн. (350 розмірів прожиткових мінімумів). Відповідно, ставка судового збору за апеляційну скаргу складе 925 тис. грн. (150 відсотків ставки, що підлягала сплаті при поданні позовної заяви, іншої заяви і скарги) та 1,23 млн. грн. за касаційну (200 відсотків ставки, що підлягала сплаті при поданні позовної заяви, іншої заяви і скарги).

Відповідно, якщо суб’єкту господарювання пройти всі стадії судового процесу, то сума судового збору складе 2,78 млн. грн. І це не враховуючи оплати послуг адвокатів, а також можливих додаткових витрат, таких як подання заяви про забезпечення позову або доказів, оскарження ухвали суду тощо.

Такі необґрунтовано великі розміри штрафів і зборів, сьогодні не посильні не лише для громадян, але й для бізнесу. Зростання зборів призведе до обмеження доступу до правосуддя, банкрутства підприємств, закриття бізнесу та скорочення робочих місць.

Конфедерація роботодавців звернулась з пропозицією до Кабінету Міністрів України переглянути не тільки розмір штрафів та зборів, але і підхід до їх встановлення, розрахунок яких, на наш погляд, має здійснюватись не від постійно змінюваних розмірів прожиткового мінімуму чи мінімальної заробітної плати.

На погляд КонфРУ, є декілька варіантів вирішення цієї проблеми:

Перший, щорічне встановлення штрафів та зборів в абсолютних цифрах при розгляді Державного бюджету України.

Другий, це запровадження єдиного підходу до встановлення штрафів та ставок судового і адміністративного зборів, ввівши нове поняття, з умовною назвою, «базова величина». Розмір цієї «базової величини» має щорічно визначатись Державним бюджетом України та відображати певне її відсоткове співвідношення у штрафах, судових та адміністративних зборах. З нашої точки зору, прив’язка штрафів та зборів до нового поняття «базової величини» стане значно ефективнішим та конструктивнішим механізмом визначення їх розмірів.

На думку роботодавців, зміна розмірів штрафів та зборів, а також підходів до їх встановлення - це ще один крок до захисту бізнесу, доступу до правосуддя, заохочення інвестицій, і, насамперед, відновлення довіри до влади.

З відповідними зверненнями Конфедерація роботодавців України звернулась і до народних депутатів України та керівників всіх депутатських фракцій та груп Верховної Ради України.




Теги: думка роботодавців , Конфедерація роботодавців України , роботодавці