..

 

Відбувся круглий стіл «Професії майбутнього та реалії України»

12 черв. 2018

8 червня 2018 р. за спільною ініціативою Конфедерації роботодавців України, Ради підприємців при Кабінеті Міністрів України та за підтримки Інституту професійних кваліфікацій експерти обговорили виклики, пов’язані з появою нових, зміною традиційних професій, а також можливі дії різних заінтересованих суб’єктів.

Запропонована до обговорення сфера має більше запитань, ніж відповідей. Багато експертів говорять про появу різних нових професій у 5-20 річній перспективі, втім напевно ніхто не знає які професії будуть необхідними на ринку праці майбутнього і які вимоги до знань і навичок працівників будуть пред’являти роботодавці. В контексті України ситуація ускладнюється тим, що ми в країні до сих пір не визначили пріоритети свого розвитку на середньо та довгострокову перспективу та не з’ясували своє місце у регіональному та світовому розподілі праці.

За словами Народного депутата України, Голови Ради підприємців при Кабінеті Міністрів України Леоніда Козаченка «на момент 1991 року Україна входила у 5-ку найбільш технологічно складних економік світу, мала розвинену космічну, авіабудівну промисловість, розгалужену транспортну інфраструктуру, при цьому залишаючись у лідерах виробництва агропромислової продукції». Проектний менеджер Офісу реформ Кабінету Міністрів україни Ольга Макогон розповіла, що за різними рейтингами, Україна втратила як позиції лідера промислового розвитку, і не набула позицій країни, в якій легко вести бізнес.

За словами експерта Українського інституту майбутнього Ігара Тишкевича, «Україна займає одне з «перших» місць за показником енергозатратності української економіки – в 10 разів більше, ніж у Німеччині (740 і 80 тон умовного палива на одну тону випуску умовної продукції відповідно). До зазначеного показника зараховуються не лише конкретні затрати енергії на виробництво тони умовної продукції, але й часові та людські витрати. Зокрема, витрати на розмитнення однієї машини на митниці України складає 162 години, у Польщі – 2-3».

Втім, незважаючи на зазначені проблеми Україна потребує нових кадрів і розвиває нові сфери. На думку Президента Конфедерації роботодавців Олега Шевчука «інформатизація і роботизація промислових процесів поширюється в Україні і через 20 років значна частина української економіки буде повністю автоматизована, що, з одного боку, вимагає навчання і появи відповідних спеціалістів на ринку праці, з іншого боку, ставить питання про те, що робити з людьми, які будуть вивільнятися з ринку праці внаслідок цих процесів».

Певну відповідь на це питання запропонував Родіон Колишко, радник Конфедерації роботодавців, директор Інституту професійних кваліфікацій, розповідаючи про можливі зміни організації навчального процесу в першу чергу для навчання дорослого населення через застосування компетентнісного підходу до формування навчальних програм для дорослих. Завдяки цьому підходу, на переконання експерта, «навчальний заклад, роботодавець матимуть більше можливостей для навчання потрібним компетентностям працівників в максимально короткі терміни з швидким виходом на ринок праці».

Цікаву думку щодо виходу на ринок праці висловив Народний депутат України Віталій Курило. Як представник сфери вищої педагогічної освіти він зазначив, що важливим у питанні працевлаштування є орієнтація навчальної програми на результат навчання. «Я був і залишаюсь абсолютно впевненим у тому, що випускник педагогічного університету по завершенні навчання стане і проведе урок в школі. Гірше чи краще, але проведе. Але ось такої впевненості щодо, наприклад, агрономів, в мене не має. І гірше за все, що у самих випускників такої впевненості немає», зазначив Віталій Курило.

Шеф-редактор ділового видання Community Тетяна Люлька у своїй презентації робила більше акцент на професійній орієнтації дітей, їх виборі майбутньої професії і заняття. «Через проект «Місто професій», тільки в Україні пройшло більше 400000 дітей. Минулого року ми презентували цей проект в Астані і за 4 години майданчик відвідало більше 20000 дітей. Результати проекту вражають і цього року ми плануємо поширити цей проект на інші міста і України, і Казахстану».

Результатом обговорення експертів стало напрацювання декількох ключових питань, які треба враховувати розробникам під час формування політик навчання, освіти і зайнятості. Після уточнення за результатами дискусії ці питання будуть направлені відповідним органам влади, громадським організаціям, експертам.

З матеріалами круглого столу можна ознайомитися за посиланням



Теги: професійна орієнтація , Інститут професійних кваліфікацій , Радник Конфедерації роботодавців , президент Конфедерації роботодавців України , Олег Шевчук , навчання дорослого населення , думка роботодавців , Конфедерація роботодавців України