..

 

Інститут професійних кваліфікацій презентував можливості «Кваліфікаційної мапи України»

12 лют. 2019

7 лютого 2019р. Інститут професійних кваліфікацій презентував можливості інформаційно-логічної моделі «Кваліфікаційна мапа України», мета якої – аналіз ринку праці очима роботодавця.

Як зазначив Директор Інституту Родіон Колишко, «впродовж багатьох років ми брали участь в різних проектах і ініціативах, присвячених аналізу ринку праці, розуміючи, що без чіткої картини наявних трудових ресурсів, важко уявити реальний трудовий потенціал в області, країні в цілому. А без цього також важко зрозуміти в якій кількості готувати відповідних працівників, яких конкретно спеціалістів потребує роботодавець».

Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич у своїй вступній промові також підкреслила важливість і необхідність наявності адекватного аналізу ринку праці для належного формування регіонального замовлення на підготовку робітничих кадрів. «Сьогодні ми не керуємося потребами роботодавців, потребами ринку праці під час формування регіонального замовлення… немає адекватного інструменту для збору і аналізу даних», зазначила пані Міністр.

Директор Інституту демографії та соціальних досліджень імені М.В.Птухи НАН України, д.е.н., професор, академік НАН України Елла Лібанова зазначила, що «розробка, яку розробив і презентує Інститут професійних кваліфікацій є унікальною, Важливість такого аналізу важко переоцінити для формування реального прогнозу розвитку ринку праці».

Аналіз ринку праці, запропонований Інститутом, за словами Президента ІПК Олексія Мірошниченка, «орієнтований на оперативне отримання даних за 10-ма основними параметрами. Модель дозволяє визначити за кожним кодом професії скільки всього на ринку праці на даний момент є, наприклад, «мулярів», «зварників», або «виробників молочних продуктів».

Інформація, підготовлена за допомоги «Кваліфікаційної мапи України» може і має використовуватися під час формування регіонального замовлення на підготовку кваліфікованих робітників, визначення найбільш затребуваних професій регіону, країни. За безперебійного збору інформації про стан ринку праці впродовж кількох років буде можливість формувати прогноз за професіями та посадами, а також розуміти загальні тенденції ринку праці в розрізі окремих регіонів, країни в цілому.




Теги: Кваліфікаційна мапа Укр , Кваліфікаційна мапа України , Інститут професійних кваліфікацій , фінасування професійно-технічної освіти , Родіон Колишко , роботодавці , професійно-технічні заклади , професійно-технічна освіта , професійна освіта , Олексій Мірошниченко