..

 

Трудове законодавство під час воєнного стану чекають чергові зміни

29 квіт. 2022

28 квітня 2022 року під час засідання Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів розглядався проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин» (реєстр. №7251). Метою законопроєкту є вирішення проблем, які виникають на сьогодні в частині організації трудових відносин в умовах воєнного стану, подолання старих законодавчих прогалин та усунення колізій, які на сьогоднішній день створюють суттєві перешкоди як для роботодавців, так і для працівників в частині побудови та ефективного функціонування ефективної системи управління трудовими ресурсами.

Законопроєктом пропонується оптимізувати порядок взаємодії між працівником та роботодавцем в умовах воєнного стану та інших потенційних загроз, що перешкоджають безпосередньому контакту сторін трудових відносин. Основні зміни, які пропонуються законопроєктом стосуються оформлення трудових відносин, звільнення працівників, припинення трудового договору, оплати відпусток, порядку та умов застосування механізму призупинення дії трудового договору, заходів державного контролю за додержанням законодавства про працю.

Конфедерація роботодавців надсилала до Комітету пропозиції та зауваження до проєкту Закону України.

Під час розгляду законопроєкту членами Комітету було прийнято рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти зазначений проєкт Закону України за основу та в цілому.

Також під час засідання Комітету розглядалися проєкти Законів України:

- про захист трудових мігрантів та боротьбу з шахрайством у працевлаштуванні за кордон (р.№2365);

- про внесення змін до Закону України "Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування" (нова редакція) та інших законодавчих актів України (р.№ 3663);

- про внесення змін до Закону України "Про волонтерську діяльність" (р. № 5029);

- про внесення змін до Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" щодо розширення статусу та гарантій соціального захисту для осіб, які брали участь у відсічі збройної агресії Російської Федерації з 24 лютого 2022 року (р.№ 7159).

Участь в засіданні Комітету взяла Наталія Петраківська Радниця Президента Конфедерації роботодавців України.




Теги: Наталія Петраківська , Радниця Президента Конфедерації , думка роботодавців , трудові відносини