..

 

Чи втратить податкові надходження бюджет України через податкове резидентство громадянами України?

2 серп. 2022

За даними ООН, через російську агресію станом на 11 липня 2022 року в країнах Європи перебуває близько 5,8 українських біженців, 91 тисячі біженців прибули до Великобританії. Також багато наших громадян вимушено знаходяться в США, Канаді та інших країнах світу.

Велика кількість громадян України, які мали змогу поїхати за кордон, декларували свої доходи та сплачували податки на доходи фізичних осіб в Україні незалежно від джерел та країни походження своїх доходів. За даними Державної податкової служби, тільки у січні 2022 року українці задекларували 4,3 мільярди гривень доходів за 2021 рік.

Однак, відповідно до правил перебування та податкового законодавства, які існують у переважній більшості країн ЄС та світу, якщо українці перебувають за кордоном понад 183 дні, вони можуть визнаватися податковими резидентами країни перебування та будуть змушені декларувати свої доходи і сплачувати податки в країні свого проживання.

Враховуючи, що через війну деякі громадяни були вимушені виїхати з країни ще у лютому 2022 року, питання набуття податкового резидентства іншої держави у них має виникнути вже наприкінці серпня поточного року.

На даний час на державному та міждержавному рівні це питання поки що залишається неврегульованим, що створює ризики втрати бюджетом України значного обсягу податків, а українських громадян позбавляє права сплачувати податки у своїй країні через війну. Крім того, податки на доходи фізичних осіб у переважній більшості європейських країн більші за українські, що також створює додаткове навантаження на бюджети українських сімей за кордоном в кризових умовах.

Зважаючи на актуальність та терміновість питання Конфедерація роботодавців України звернулася до Міністерства закордонних справ України, Міністерства фінансів України, Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики щодо вирішення питання вимушеного набуття іноземного податкового резидентства громадянами України.

В умовах війни українські переселенці за кордоном повинні мати право декларувати доходи та платити податки в Україні, уникаючи подвійного оподаткування, не порушуючи норм міжнародного та європейського законодавства.




Теги: Конфедерація роботодавців України