..

 

Мінфін відповів на звернення Конфедерації щодо набуття іноземного податкового резидентства громадянами України

31 серп. 2022

За даними ООН, через російську агресію станом на 11 липня 2022 року в країнах Європи перебуває близько 5,8 українських біженців, 91 тисячі біженців прибули до Великобританії. Також багато наших громадян вимушено знаходяться в США, Канаді та інших країнах світу.

Відповідно до правил перебування та податкового законодавства, які існують у переважній більшості країн ЄС та світу, якщо українці перебувають за кордоном понад 183 дні, вони можуть визнаватися податковими резидентами країни перебування та будуть змушені декларувати свої доходи і сплачувати податки в країні свого проживання.

Конфедерація роботодавців України звернулася до Міністерства закордонних справ України, Міністерства фінансів України, Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики щодо вирішення питання вимушеного набуття іноземного податкового резидентства громадянами України.

У відповідь на своє звернення Конфедерація отримала лист від Міністерства фінансів України в якому надається роз’яснення щодо можливості визнання статусу податкового резидента країни, в якій перебувають громадяни України.

Також, в листі зазначено, що питання щодо можливих ускладнень та потенційних наслідків, які можуть виникнути для українських платників податків, що тимчасово перебувають за кордоном у період дії воєнного стану було розглянуте в ході онлайн зустрічі з експертами ОЕСР представників Міністерства фінансів України та Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики.




Теги: Конфедерація роботодавців України , Мінфін