..

 

Представники Конфедерації роботодавців взяли участь у зустрічі з представниками Мінекономіки

20 січ. 2009

16 січня 2009 року відбулася чергова консультативна зустріч представників Мінекономіки, що беруть участь у переговорному процесу із укладання Угоди про зону вільної торгівлі між Україною та ЄС, на чолі із заступником Міністра економіки Валерієм П'ятницьким, та зацікавленими представниками професійних бізнес асоціацій України.
 
Зокрема, підчас зустрічі було презентовано узагальнений аналіз тарифної пропозиції ЄС, обговорення якої продовжуться на черговому раунді переговорів, який розпочнеться 26 січня 2009 року.
 
Так, за даними, що були надані представниками Мінекономіки, європейська сторона пропонує ввести лібералізований режим торгівлі для 95% тарифних ліній, враховуючи як товари промислового й сільськогосподарського виробництва. В цей же час українська сторона не готова до такої швидкої лібералізації торгівлі, погоджуючись орієнтовно на 53,4% тарифних ліній.
 
На численні заяви представників бізнесу щодо неповноцінного залучення бізнесу до переговорного та консультативного процесів, В. П'ятницький зауважив, що на цей час Мінекономіки не має консолідованого позиційного документу, який би відображав прагнення та очікування вітчизняного бізнесу від майбутньої Угоди про створення зони вільної торгівлі.
 
Довідково: Конфедерація роботодавців України у червні 2008 року підписала спільний позиційний документ із Конфедерацією бізнесу ЄС "BUSINESSEUROPE" щодо очікувань та переконань європейського та українського бізнесу від майбутньої Угоди про зону вільної торгівлі між Україною та ЄС. Також аналіз проекту Угоди було здійснено Європейською бізнес асоціацією (European Business Association, EBA). Обидва документи направлялися до Кабінету Міністрів України.
 
ЄБРР надає черговий кредит у розмірі $50 мільйонів АТ "Дeржавний експортно-імпортний банк України". Кредитні кошти буде спрямовано на фінансування великих та середніх проектів у сфері покращення енергоефективності та використання поновлюваних джерел енергії на суму до $5 млн. кожний. Цей кредит є продовженням кредиту, наданого УкрЕксімбанку у рамках Української програми підвищення енергоефективності (UKEEP) у 2007 році. На сьогодні Укрексімбанк майже повністю використав існуючий кредит, надавши фінансування на суму $44 млн. ряду приватних українських підприємств. Головна мета проекту - допомогти знизити енергоспоживання в Україні, яке більше ніж втричі перевищує середнє по Євросоюзу. Також очікується, що деякі з фінансованих під-проектів дозволять досягти зниження емісії шкідливих речовин на цих підприємствах у рамках механізму спільного впровадження за Кіотським протоколом. У результаті реалізації Програми компанії приватного сектора знизять використання енергії та відповідно свої видатки, що є важливим у контексті підвищення цін на енергоносії в Україні. Технічна підтримка Української програми підвищення енергоефективності фінансується Австрією та Швецією.