..

 

Конфедерація роботодавців України реалізує проект зі сприяння працевлаштуванню людей з інвалідністю

25 трав. 2023

Конфедерація роботодавців України представила проєкт «Працевлаштування людей з інвалідністю – нові можливості для роботодавців», який реалізується за підтримки Міжнародної організації праці. Під час круглого столу з питань працевлаштування осіб з інвалідністю, що відбувся 24 травня ц.р., Оксана Медведська, координатор Проєкту , розповіла, що в рамках проекту буде створено посібник для роботодавців, платформу з питань працевлаштування осіб з інвалідністю та зібрано відеопрезентації кращих практик у сфері зайнятості осіб з інвалідністю.

Оксана Медведська представила структуру посібника. У першому розділі «Загальні положення»«Працевлаштування осіб з інвалідністю: виклики та можливості для України в сучасних умовах». буде узагальнена інформація про законодавство, яке регулює питанняпрацевлаштування осіб з інвалідністю, вимоги до роботодавців та переваги для прийому на роботу цієї категорії працівників.

У другому розділі «Підбір працівників з інвалідністю» будуть дані рекомендації де і як шукати кандидатів, як провести бесіду та наведена інформація про практики підбору на вакантні посади осіб з інвалідністю.

У третьому розділі «Організація праці людей з інвалідністю» буде зібрана інформація про випробування та стажування, укладення трудового договору, умови праці, адаптацію робочого місця, оплату праці.

«Крім посібника, передбачається створення платформи з надання консультаційних та інформаційних послуг щодо працевлаштування осіб з інвалідністю. На цій платформі відвідувачі зможуть ознайомитись із загальними відомостями про працевлаштування осіб з інвалідністю, діючим законодавством та актуальною версією посібника. Крім того, Конфедерація роботодавців публікує бюлетені про сприяння залученню на ринок праці осіб з інвалідністю», – розповіла Оксана Медведська.

На кінець червня заплановано презентацію посібника, а на початку вересня – круглий стіл з актуальних питань залучення осіб з інвалідністю на ринок праці.

Президент Конфедерації роботодавців України Олексій Мірошниченко відзначив, що рівень зайнятості осіб з інвалідністю залишається надзвичайно низьким, хоча потенційно можна було б залучити на ринок праці до 1,5 млн людей. «Ми повинні дослідити, чому бізнес недостатньо залучає людей з інвалідністю. Перша проблема – відсутність інформації. Друга проблема – перестороги. Третя проблема – відсутність мотивації для роботодавця. Четверта проблема – надзвичайно висока складність заповнити вакансію з певними вимогами до навичок людьми з інвалідністю», – розповів Олексій Мірошниченко.

Важливість проекту відзначив Джамал Ходжич, старший технічний радник проекту МОП «Інклюзивний ринок праці для створення робочих місць в Україні». «Питання працевлаштування осіб з інвалідністю для України актуальне, а з часом стане ще серйозніше», – сказав він під час круглого столу.   




Теги: Конфедерація роботодавців України , МОП , працевлаштування осіб з інвалідністю , виконавчий директор Конфедерації роботодавців , Оксана Медведська , Президент Конфедерації роботодавців , Олексій Мірошниченко