..

 

На шляху до подолання гендерного розриву в оплаті праці

30 трав. 2023

29 травня 2023р. відбулась узгоджувальна нарада з врегулювання розбіжностей щодо проєкту розпорядження Кабінету Міністрів України «Про схвалення Національної стратегії подолання гендерного розриву в оплаті праці в Україні на період до 2030 року та затвердження операційного плану з її реалізації на 2023-2025 роки».

Під час наради сторони зупинилися на обговоренні пропозицій сторони профспілок щодо запровадження гендерних аудитів, підвищення мінімальних соціальних стандартів, сприяння створенню інфраструктури догляду за дітьми та особами, які потребують догляду, проведення досліджень гендерних відмінностей використання часу (TimeUseSurvey) на неоплачувану роботу в домашньому господарстві, догляду за дітьми, членами сім’ї.

Окрему увагу учасників викликала пропозиція СПО профспілок щодо організація проведення моніторингу з питань забезпечення гендерної рівності в оплаті праці через систему колективних договорів і угод. Як зазначив Радник Конфедерації роботодавців України Родіон Колишко «Обтяження операційного плану реалізації Національної стратегії подолання гендерного розриву в оплаті праці в Україні на період до 2030 року пунктами, які або врегульовані іншими нормативними актами, або які не мають реальних механізмів своєї реалізації є недоречним, оскільки чинна нормативна база щодо укладання та моніторингу виконання колективних договорів та угод не передбачає такої можливості».




Теги: оплата праці , Родіон Колишко , Конфедерація роботодавців України