..

 

Податковий кодекс: нова філософія відносин між державою і бізнесом

16 черв. 2010

На черговій робочій нараді у Віце-прем’єр-міністра Сергія Тігіпка були узгоджені ряд спірних позицій проекту нового Податкового кодексу. В нараді взяли участь представники Спільного представницького органу сторони роботодавців на національному рівні, Ради підприємців при КМУ, Європейської Бізнес Асоціації, Міністерства фінансів, Податкової адміністрації, Американської Торгової Палати та низки інших об'єднань підприємців та незалежних експертів.

Завдяки конструктивному діалогу вдалося зняти велику частину спірних положень кодексу. Що стосується решти протиріч, то вони мають бути вирішені під час діалогу між роботодавцями, підприємцями та представниками Мінфіну і ДПАУ.

Результати дискусії будуть закріплені на наступній нараді у Віце-прем'єра. Сергій Тігіпко заявив, що готовий провести стільки зустрічей, скільки буде потрібно, щоб остаточний варіант Податкового кодексу не містив дискримінаційних положень для бізнесу.

Голова Ради підприємців при Кабміні Леонід Козаченко, який взяв участь у нараді, відзначив ефективність реального робочого діалогу з владою. На його думку, податкова реформа давно назріла, але повинна ретельно враховувати інтереси бізнесу та створювати умови для його розвитку.

У свою чергу, важливість експертної оцінки Податкового кодексу бізнесом підкреслив Сергій Тігіпко. «Новий кодекс створює умови для підприємництва в Україні на багато років вперед. Він значною мірою буде формувати інвестиційний клімат в державі, тому цей документ обов'язково повинен відображати нову філософію відносин між державою і бізнесом - філософію партнерства», - зазначив Сергій Тігіпко.

Зокрема, Віце-прем'єр-міністр звернув увагу на одне з положень проекту, що стосується справедливого розподілу відповідальності між податківцями та підприємцями. «За порушення законодавства податківці також повинні нести відповідальність, як сьогодні підприємці. Новий кодекс зробить неможливим безкарне зловживання владою з боку чиновників, коли бізнес зазнає збитків, а чиновники уникають відповідальності», - заявив політик.