..

 

Позиція роботодавців щодо проекту Закону України «Про збір та облік єдиного соціального внеску»

18 черв. 2010

16 червня ц.р. відбулось засідання Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та праці, на якому розглядався проект Закону України «Про збір та облік єдиного соціального внеску», внесений Урядом.

«Сторона роботодавців завжди підтримувала прогресивну ідею запровадження єдиної системи збору та обліку внесків, направлену на консолідацію в одному органі подібних для усіх фондів функцій, серед яких в т.ч., забезпечення єдиної звітності та здійснення контролю за повнотою та своєчасністю справляння єдиного соціального внеску, зменшення кількості перевірок платників внесків, скорочення адміністративних витрат платників внесків тощо.

В основі ідеології запровадження ЄСВ завжди декларувалось наступне :
-         зменшення витрат на адміністрування системи загальнообов`язкового державного соціального страхування;
-         зменшення навантаження по сплаті внесків на соціальне страхування, в тому числі за рахунок оптимізації витрат на адміністрування та оптимізації обсягів соціальних гарантій з урахуванням всіх видів державних соціальних допомог, компенсацій, доплат, пільг та страхових виплат з системи соціального страхування;
-         зменшення обсягів звітності до системи соціального страхування;
-         зменшення кількості контролюючих органів в системі соціального страхування.
Запропонований проект закону, на жаль, не вирішує жодного із зазначених питань.
….
Законом не досягається той соціально-економічний ефект, на який очікує суспільство, немає жодних позитивів ані для поліпшення адміністрування існуючих внесків на соціальне страхування, ані для суб`єктів соціального страхування» – йдеться у листі Спільного представницького органу сторони роботодавців на національному рівні до Голови Комітету ВРУ Хара В.Г.
Дана позиція була озвучена заступником Голови СПО Биковцем В.М. на засіданні Комітету. Профспілками,Пенсійним фондом України, фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, з тимчасової втрати працездатності та на випадок безробіття також були надані суттєві зауваження до проекту закону.
За результатами обговорення Комітетом було прийнято рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти за основу зазначений законопроект.  Для підготовки до другого читання і врахування наданих зауважень секретаріату Комітету доручено створити робочу групу із представників соціальних партнерів, інших зацікавлених суб`єктів.

Більш докладно з позицією роботодавців до проекту Закону України «Про збір та облік єдиного соціального внеску» можна ознайомитись тут (лист від СПО і проект Закону).