..

 

Конфедерація виступає за проведення реформи законодавчої бази в сфері науки та освіти

17 лист. 2008

10 листопада 2009 року в залі засідань Верховної Ради України відбувся круглий стіл на тему: «Про виклики для вітчизняної науки та освіти в контексті світової фінансової та економічної кризи» організований Комітетом ВРУ з питань науки і освіти.
 
На засіданні круглого столу обговорювались питання щодо впливу світової економічної кризи на конкурентоспроможність вітчизняної науки і освіти у європейському вимірі. Учасниками засідання були опрацьовані нові загрози, ризики, виклики та можливості наступного періоду для вітчизняної науки та освіти. Дискусійним також, було питання щодо особливостей правового режиму регулювання науково-технічної та освітньої діяльності в Україні.
 
Учасники круглого столу висловлювали необхідність укрупнення університетів та розвиток на їх базі фундаментальної науки, проведення досліджень. Університет повинен бути не тільки учбовим закладом, але й науковим центром, стати запорукою інноваційного розвитку нашої держави, закладом підготовки висококваліфікованих кадрів. З метою підвищення якості підготовки необхідно запровадити принцип, коли кошти йдуть за студентом.
 
Позицію Конфедерації роботодавців України із зазначених питань представив у своєму виступі Виконавчий Віце-президент Олексій Мірошниченко, який відзначив крайню необхідність проведення реформи законодавчої бази в сфері науки та освіти, і як варіант запропонував провести кодифікацію чинного законодавства, яке є досить розрізненим та таким, що не відповідає вимогам сучасності. В якості одного з методів боротьби з безробіттям в період масового скорочення працівників було запропоновано пере направити звільнених на навчання з метою підвищення кваліфікації.
 
Результатом обговорення цих нагальних питань стало прийняття учасниками Рекомендацій круглого столу та направлення їх до Кабінету Міністрів України для врахування в своїх антикризових заходах.