..

 

Проблема відшкодування лікарняних на контролі у роботодавців

21 квіт. 2011

Сторона роботодавців на національному рівні продовжує здійснювати контроль за належним виконанням вимог законодавства щодо відшкодування роботодавцям витрат на виплату лікарняних.

Нагадаємо, що на потачку 2011 року (січень-лютий) у зв’язку із запізненням прийняття порядку відшкодування існували суттєві затримки з фінансування лікарняних. Це у свою чергу спричиняло соціальну напругу та додаткові витрати підприємств, а також ставило під загрозу реалізацію норм законодавства про єдиний внесок в частині зміни механізму фінансування лікарняних.

На початок квітня 2011 року за оперативними даними членських організацій та підприємств затримок відшкодування поточних заявок по лікарняних з боку Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності немає. Лікарняні фінансуються повністю та вчасно.

Відповідно до запропонованого роботодавцями та прийнятого у лютому цього року рішення правління Фонду, щомісяця передбачено спрямування коштів на відшкодування «старих боргів» Фонду, утворених у 2009-2010 роках. Згідно постанови правління щомісяця не менше 20% коштів Фонду, які залишаються після відшкодування лікарняних та виплати зарплати своїм працівникам, мають спрямовуватись на погашення заборгованості перед підприємствами. Так за перший квартал було відшкодовано загалом 319 тис.  946 грн. із сумарної заборгованості у 751 млн., яка утворилась на початок 2011 року.

У разі збереження існуючих темпів погашення заборгованості, борги можуть бути ліквідовані вже до кінця третього кварталу цього року.