..

 

Експерти обговорили перспективи приєднання України до Митного союзу із РФ, Білоруссю та Казахстаном

22 квіт. 2011

21 квітня 2011 року за ініціативи МФ «Відродження» та Громадської експертної ради при Українській частини комітету з питань співробітництва між Україною та ЄС відбувся експертний круглий стіл «Як європейська Україна дружитиме з країнами Митного Союзу?».

Під час круглого столу експерти у сфері економіки, енергетичних питань та політології, разом із представниками бізнесу обговорювали перспективи «багатовекторної» політики України в напрямках поглибленої співпраці із ЄС та країнами Митного союзу.

З точки зору економістів, юристів та політологів приєднання до Митного союзу є більше негативним, ніж позитивним для України.

Так, за словами І. Бураковського, Директора Інституту економічних досліджень та політичних консультацій, укладення Угоди про асоціацію з ЄС, частиною якої є Поглиблена угода про створення зони вільної торгівлі між Україною та ЄС в кінцевому рахунку може дати до 5% додаткового зростання ВВП до стандартних темпів розвитку у середньостроковій перспективі. Натомість участь України у Митному союзі може дати від’ємну динаміку зростання ВВП до - 2, 5%.

З точки зору енергетичного блоку питань, за словами М. Гончара, представника центру «Номос», Україні не варто очікувати на відносно дешевий газ у довгостроковій перспективі. Тим більше, що подальша залежність від відносно дешевого блакитного палива в черговий раз загальмує необхідні для України реформи у сфері енергозберігаючих та інноваційних технологій.

За словами Р. Хорольського, юридичного радника Українсько-європейського дорадчого центру з питань законодавства, приєднання до Митного союзу несе для України радикальну зміну законодавства, включаючи зміни Конституції, приєднання до більше ніж 80 міжнародних договорів, а також ускладнення стосунків із країнами-членами СОТ.

Директор Департаменту з питань розвитку трудового потенціалу Конфедерації роботодавців України Р. Колишко, який представляв позиції бізнесу на круглому столі, зазначив, що, нажаль, незважаючи на всі попередження експертів та громадську думку, сьогоднішній стан розвитку діалогу бізнесу та влади, зокрема у визначенні зовнішньоекономічної політики, є незадовільним. Незважаючи на численні звернення до влади з боку організацій, що представляють інтереси бізнесу, конструктивного діалогу немає, влада в більшості випадків не зважає на інтереси та прагнення бізнесу під час підготовки та ведення переговорів. Тому, кінцевий висновок щодо завершення переговорів із ЄС чи початком переговорів із Митним союзом, скоріше за все, залежатиме не від громадської позиції та економічних переваг.