..

 

Гідні умови праці та запобігання небезпеці – шлях до економічного зростання і соціальної стабільності

26 квіт. 2008

«Гідні умови праці та запобігання небезпеці – шлях до економічного зростання і соціальної стабільності», - тема Форуму який відбувся 22 квітня 2008 року в приміщенні київського готелю «Хаятт».
 
Участь у Форумі, який був організований Федерацією роботодавців України за підтримки Міжнародної організації праці та Міжнародної організації роботодавців взяли представники Конфедерації роботодавців України.
 
У Форумі також взяли участь представники міжнародних організацій: А. Пеньялоза, Генеральний Секретар МОР; Енн Ноулз, Керівник офісу діяльності роботодавців субрегіонального бюро МОП; Грегор Градів, Виконавчий секретар панєвропейської регіональної ради Міжнародної конфедерації профспілок. Також серед учасників були керівники та експерти організацій роботодавців, фахівці з питань охорони праці, керівники та експерти професійних спілок, представники громадськості, наукових кіл, неурядових організацій та преси.
 
Метою проведення форуму було визначено формування сприйняття працівниками, роботодавцями та органами державної влади, необхідності створення безпечних та гідних умов праці, як інвестицій у виробництво та одного з головних чинників збільшення продуктивності праці і збереження трудового потенціалу.
 
Важливим завданням Форуму також було визначено формування корпоративної соціальної відповідальності, культури відповідального бізнесу за здоров’я та життя працівників, запровадження принципів економічної доцільності у механізмах стимулювання роботодавців до створення гідних умов праці.
 
В ході роботи Форуму міжнародні експерти поінформували учасників про принципи та рекомендації МОП щодо організації умов праці, а також зупинились на висвітленні міжнародних тенденцій у сфері організації безпечних робіт та діяльності інспекцій праці на засадах превентивності та запобігання небезпекам.
 
Серед іншого були обговорені наступні проблеми: відсутність єдиного державного органу, що здійснював би превентивні міри по охороні праці; відсутність культури безпеки праці та низький рівень відповідальності; велика смертність населення працездатного віку та абсолютна зруйнованість системи медичного забезпечення.
 
Результатами Форуму можна визначити інформування роботодавців, органів державної влади, соціальних партнерів щодо необхідності створення та запровадження міжнародних стандартів та принципів організації безпечних та гідних умов праці.