..

 

Інформація щодо набуття іноземного податкового резидентства громадянами України

11 жовт. 2022

Конфедерація роботодавців України продовжує отримувати від державних органів інформацію щодо податкового резидентства громадян України, які через російську агресію вимушено знаходяться в країнах Європи, Великобританії, США, Канаді та інших країнах світу.

Відповідно до правил перебування та податкового законодавства, які існують у переважній більшості країн ЄС та світу, якщо українці перебувають за кордоном понад 183 дні, вони можуть визнаватися податковими резидентами країни перебування та будуть змушені декларувати свої доходи і сплачувати податки в країні свого проживання.

Конфедерації роботодавців України зверталася до Міністерства закордонних справ України, Міністерства фінансів України, Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики щодо вирішення питання вимушеного набуття іноземного податкового резидентства громадянами України.

У відповідь на звернення Конфедерація отримала лист від Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики в якому зазначається, що за ініціативи Комітету Верховною Радою України було прийнято Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо сприяння розвитку волонтерської діяльності та діяльності неприбуткових установ та організацій в умовах збройної агресії Російської Федерації проти України» №2520-IX від 15.08.2022. Цим Законом, зокрема, доповнено підрозділ 1 розділу XX «Перехідних положень» Податкового кодексу України новим підпунктом 27, яким визначено, що до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку за 2022 та 2023 податкові (звітні) роки не включаються доходи у вигляді суми коштів чи безоплатно наданих товарів (послуг) (далі – допомога), що надані за рахунок бюджетних коштів іноземних держав та їх державних фондів такому платнику податків та членам його сім’ї першого рівня спорідненості як особам, які постраждали внаслідок збройної агресії російської федерації проти України і скористалися правом на тимчасовий захист відповідно до законодавства такої іноземної держави. Дія абзацу першого цього пункту поширюється на всі форми надання зазначеної допомоги, у тому числі у разі її одержання як додаткове благо, а також від іноземних компаній, організацій, які відповідно до законодавства відповідної іноземної юрисдикції здійснюють благодійну діяльність.

Також в листі зазначено, що Міністерство фінансів України у відповідь на звернення Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики до Кабінету Міністрів України щодо проблеми податкового резидентства, оподаткування доходів та сплати податків українськими громадянами, які тимчасово перебувають за кордоном у період дії воєнного стану повідомило про видання наказу №248 від 19.08.2022 «Про затвердження форми довідки-підтвердження та Порядку підтвердження статусу податкового резидента України для уникнення подвійного оподаткування відповідно до норм міжнародних договорів».

Довідково:

Конфедерація роботодавців України також отримувала відповідь на звернення від Міністерства фінансів України в якій надається роз’яснення щодо можливості визнання статусу податкового резидента країни, в якій перебувають громадяни України.

За даними ООН, через російську агресію станом на 11 липня 2022 року в країнах Європи перебуває близько 5,8 українських біженців, 91 тисячі біженців прибули до Великобританії. Також багато наших громадян вимушено знаходяться в США, Канаді та інших країнах світу.




Теги: податкове резидентство , податкової та митної політики , від Комітету Верховної Ради України з питань фінансів , Конфедерація роботодавців України